Hlávková kapusta je košťálová zelenina z čeledi brukvovitých. Pěstuje se pro hlávku s bublinkatými zkadeřenými listy, čímž se liší od podobného hlávkového zelí. Je dostupná celoročně, je nenáročná na klimatické podmínky, snáší dobře i chladnější podnebí. Hlávková kapusta se konzumuje zásadně po tepelné úpravě, i při použití do studených salátů se musí předtím krátce povaří. Lze jí vařit, dusit, smažit, zapékat i zadělávat podobně jako zelí, nehodí se ale k nakládání. Používá se také do polévek nebo omáček. A právě polévku si dneska spolu připravíme.
Potřebujeme :
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce mouky
- 1 středně velká cibule
- 1/2 hlávky kapusty
- 4 větší brambory
- sůl
- pepř
- kmín
- česnek
- majoránka
- sladká paprika
- uzená klobáska (nemusí být)
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme jí na oleji, zasypeme moukou a osmahneme (připravíme tím základ, tzv. cibulovou jíšku). Zalijeme cca 1,5 litrem vody, řádně rozmícháme a poté přidáme předem na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou očištěnou kapustu. Kdo má rád, může přidat i na plátky nakrájenou klobásu (případně uzené maso, někdo také přidává sušené houby). Osolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek (buď prolisovaný a nebo sušený), trošku sladké papriky pro barvu a majoránku. Pozvolna vaříme do změknutí.
(zdroj wikipedie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.