Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kapustová polévka

Kapustová polévka

24.1.2015 - AndreaP.

Hlávková kapusta je košťálová zelenina z čeledi brukvovitých. Pěstuje se pro hlávku s bublinkatými zkadeřenými listy, čímž se liší od podobného hlávkového zelí. Je dostupná celoročně, je nenáročná na klimatické podmínky, snáší dobře i chladnější podnebí. Hlávková kapusta se konzumuje zásadně po tepelné úpravě, i při použití do studených salátů se musí předtím krátce povaří. Lze jí vařit, dusit, smažit, zapékat i zadělávat podobně jako zelí, nehodí se ale k nakládání. Používá se také do polévek nebo omáček. A právě polévku si dneska spolu připravíme.

Potřebujeme :

  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce mouky
  • 1 středně velká cibule
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • česnek
  • majoránka
  • sladká paprika
  • uzená klobáska (nemusí být)

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a zpěníme jí na oleji, zasypeme moukou a osmahneme (připravíme tím základ, tzv. cibulovou jíšku). Zalijeme cca 1,5 litrem vody, řádně rozmícháme a poté přidáme předem na kostičky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou očištěnou kapustu. Kdo má rád, může přidat i na plátky nakrájenou klobásu (případně uzené maso, někdo také přidává sušené houby). Osolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek (buď prolisovaný a nebo sušený), trošku sladké papriky pro barvu a majoránku. Pozvolna vaříme do změknutí.

(zdroj wikipedie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz