Domikát byl a je typickou valašskou specialitou. V některých místech byla známá také pod názvem syrnica. Jedná se vlastně o spojení polévky připravené z mléčných výrobků (a to buď z brynzy, tvarohu, kyselé smetany a mléka jako takového) a brambor, kdy se buď brambory oloupaly, uvařily a vkládaly do vařící polévky a nebo (za dob našich prababiček) se brambory uvařily ve slupce, takto upravené se pak v míse daly na stůl a každý stolovník si své brambory oloupal a k polévce je poté přikusoval. A jak se teda tento pokrm připravuje. Je to velmi jednoduché, my si dneska ukážeme návod na domikát z brynzy.
Potřebujeme
- 250 g brynzy
- 1/2 l mléka
- 1 l vody
- 500 g brambor
- sůl
- petrželka na dozdobení
Brynzu rozdrobíme do hrnce, lehce zalejeme vodou a dáme vařit. Po krátké chvilce varu dolijeme základ mlékem a povaříme. Pozor na přidávání koření a hlavně soli, brynza je sama o sobě dosti slaná, takže pokud je třeba přisolovat, tak až na konci varu a jen zlehka, ať polévku nepřesolíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme je na malé kousky a uvaříme doměkka v druhém hrnci. Vodu slijeme. Těsně před podáváním polévky uvařené brambory rozdělíme na talíře, přelijeme je horkou polévkou a dozdobíme petrželkou.
Náš tip : během varu polévky přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku, ať má polévka větší říz. V některých chalupách se k této polévce také podával opečený chleb nakrájený na kostičky a vložený do polévky společně s bramborami.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.