V rámci oslav výročí narození Magdaleny Dobromily Rettigové (nar. 31.ledna 1785) i dnes přináším jeden z dalších jejich nesčetných receptů, tentokráte je to "rejže se šunkou", jak recept nazvala samotná jeho autorka. Jedná se o recept velmi jednoduchý, a lehce použitelný i v současné době. Součástí článku je pak také pro vás připravena tabulka měr a vah, jelikož v té době byly přece jen jiné míry, než známe dnes, a protože se těmito starými recepty budeme i v budoucnu zabývat, věřím, že se tabulka bude pro zjednodušení hodit. Recept tudíž přináším v doslovném původním znění, abych co nejvíce přiblížila dobu, v níž Magdalena žila a tuto slavou kuchařku, ze které recept pochází, napsala.
- Rejže se šunkou
Uvař půl libry rejže ve smetaně, nech jí vystydnout, dej do ní 6 žloutků, dobře jí utři, trochu osol. Pokrájej drobně půl libry vařené uzeniny, a máš-li čerstvé hříbky, tak je na másle udušené k tomu přimíchej, dej trochu květu. Nejsou-li čerstvé, v hovězí polévce je ovař, usekej a k uzenině přimíchej. Vymaž kuthánek máslem, dej vrstvu rejže, vrstvu uzeniny, zase rejži a opět uzeninu, a tak, až vše pohromadě jest. Nechá se to hodinu zlehoučka péct.
* kuthánek - pekáček, zapékací mísa apod.
Náš tip - M.D.Rettigová :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.