Letošní leden, přesněji 31.ledna, si připomeneme 230. výročí narození M.D.Rettigové a tak je více než jasné, že se zde i nadále budeme setkávat nejen s jejími recepty, ale povíme si i leccos zajímavého také z jejího nelehkého života. Dneska začneme velmi zlehka a vyzkoušíme si recept na skvělou zimní polévku. Příprava je více než jednoduchá.
Potřebujeme :
- 4-6 krajíčků suchého chleba
- 1 větší mrkev
- 1/4 kapusty
- kousek celeru
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- hovězí vývar (můžete nahradit masoxem)
- muškátový květ
- zázvor
- 1 vejce
- případně pažitka
Krajíčky chleba na sádle osmažíme dozlatova. Pak je dáme do hrnce, zalijeme pravým hovězím vývarem nebo vodou a přidáme dobře očištěnou zeleninu. Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a přidáme do polévky povařit.
Rozvařený chléb prolisujeme, zeleninu nakrájíme nadrobno a vše okořeníme solí, muškátovým květem a zázvorem. Jestliže jsme neměli vývar z hovězího masa, přidáme i masox a rozšlehané vejce. Polévku můžeme doplnit jemně krájenou pažitkou.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.