... aneb jak na nachlazení a nemoci, díl druhý.
Objevme blahodárné účinky darů přírody. Pojďme se společně podívat, jak příznivě nás může ovlivnit takové ZELÍ, MED a nebo koření zvané KARDAMON.
MED je velmi výživná a snadno stravitelná potravina zvlášť prospěšná tehdy, jste-li slabí nebo vyčerpaní v průběhu nemoci nebo po ní. Cukry v medu dodávají energii a mají uklidňující účinek, stimulují tvorbu serotoninu, který tlumí aktivitu mozku, navozuje uvolnění a spánek a může i zmírnit bolest hlavy. Med smíšený s citronem nebo jablečným octem tvoří tišící sirup proti nachlazení a horečce. Jedna nasekaná lžička tymiánu v medu se může brát proti kašli, bronchitidě, černému kašli a astmatu. Zvlášť učinný je med proti návalům, kataru a zánětu dutin. Med je také vynikající lék na infekční průjem a zvracení. Lidem trpícím nespavostí může pomoci polknout čajovou lžičku medu před spaním. Med je antiseptikum a urychluje hojení ran včetně vřídků v ústech a na nohou při křečových žilách.Polykejte malé množství pylu v místním domácím medu po několik týdnů před pylovou sezónou a během ní, abyste nebyli tak citlivý vůči pylům a vyhnuli se senné rýmě.
ZELÍ je vyjímečně cenná potravina, když se jí syrové nebo lehce povařené v páře. Obsahuje vitamíny A,B,C a E a navíc minerály vápník, síru, oxid křemičitý, hořčík a jód. Zelí stimuluje imunitní systém a produkci antigenů a ve formě polévky nebo čaje představuje skvělý způsob, jak odvrátit infekce jako je rýma, kašel a chřipka. Zelí má také úžasnou schopnost hojit vředy, a to jak vnější, tak i vnitřní. Když se jí syrové, pokrývá výstelku zažívacího traktu ochrannými hlenovitými látkami a ulevuje při žaludečních vředech, gastritidě, pálení žáhy. Pravidelné pojídání zelí předchází zácpě, snižuje riziko rakoviny a prospívá játrům. Zelné listy jsou uklidňující, antiseptické, léčivé a dokážou z kůže odstranit toxiny. Zelné listy přiložené na prsa zmírňují prudký kašel, na břiše uklidňují zánět močového měchýře. Zelná šťáva je dobrá na spáleniny, kousnutí hmyzem, opary v ústech, akné.
KARDAMON - bohatá a teplá chuť z něj činí vynikající koření do nápojů, dezertů, lahůdek, likérů a léků. Semínka jsou aromatická a hřejivá, takže osvěžují a povzbuzují žaludek a střeva. Povzbuzují chuť k jídlu a zlepšují zažívání. Zvlášť cenná je jeho schopnost omezovat tvorbu hlenu. Můžete jej přidat do mléčných výrobků a pudinků, aby vyrovnal hlenotvorné vlastnosti mléka a zlepšil jeho trávení. Semínka lze žvýkat po jídle, aby zlepšila zažívání a provoněla dech, pomáhají zahnat i chuť a pach česneku a cibule. Kardamon rozpouští hlen při průduškových potížích a uvolňuje ucpaný nos a dutiny. Pomáhá obnovovat sílu, zlepšovat náladu, mírnit úzkost a zahánět letargii a depresi.
Chutný hřejivý čaj: 4 kardamonové lusky, 4 zrníčka černého pepře, 4 hřebíčky, 1 tyčinku skořice a několik plátků čerstvého zázvoru dejte do 600 ml vody. Zahřívejte, ale nevařte, půl hodiny a pak sceďte. Pijte horké s trochou mléka nebo medu dvakrát denně, abyste zabránili rýmě a kašli.
Rady zde publikované nepředstavují instrukce na samoléčení, nenahrazují lékařské vyšetření a výkony a nejsou míněny jako návod pro alternativní léčbu. Jakákoliv aplikace těchto rad je věcí úvahy čtenáře a děje se na jeho odpovědnost; předpokládá že čtenář svůj postup konzultoval s ošetřujícím lékařem.
(reedice)
(použité fotografie zde, zde a zde)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.