Legendy hovoří, že v dávných dobách měli v Irsku takovou mouku, které nedobře reagovala s droždím, a tak si museli vymyslet náhradní řešení na výrobu chleba. Ale já jich podezřívám, že to byla jen jejich lenivost a nechtělo se jim míchat těsto a čekat, až vykyne. A tak tento recept je bez míchání a kynutí. Jednodušeji to už prostě ani nejde.
Potřebujeme :
- 200 g hladké mouky
- 250 g celozrné mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 450 ml kysaného mléka (nebo obyčejné mléko s pár kapkami citrónové šťávy)
V míse smícháme všechny suroviny, nalijeme je do chlebíčkové formy, kterou jsme předtím zlehka potřeli olejem a můžeme jí rovněž posypat semínkami, například slunečnicovými nebo sezamovými. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 50-60 minut. Zkoušet se nedá, poslouží nám jedině zrak a čich. Necháme vychladnout na mřížce a potom si chléb už jen vychutnáváme.
Více zajímavé receptové inspirace a také články o Irsku najdete na blogu Zuzky a Juraje Knotkových : knotek.blog.sme.sk
Aktualizace : Jak dopadl irský chléb u nás v redakční kuchyni?
Vyzkoušeli jsme Zuzčin recept v naší kuchyni a výsledek byl téměř totožný. Chlebík byl výborný a do druhého dne nevydržel. Jeho pevnou strukturu trošku narušovalo množství celozrné mouky, takže se více drobil. Těm, kdo mají rádi chléb pevnější, doporučujeme poupravit si poměr hladké a celozrné mouky, a sice 250 g hladké a 200 g celozrné.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.