Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Bláznivý zapečený květák

Bláznivý zapečený květák

6.1.2015 - AndreaP.

Květák je oblíbenou košťálovou zeleninou, kdy nejrozšířenější odrůdou je květák bílý. Existuje ovšem také květák zelený a květák fialový. Je výborným zdrojem vitamínů (A,B,E,C), minerálů a stopových prvků. Obsahuje minimum kalorií, proto je vhodný při správné tepelné úpravě (to jest vařený ve vodě či připravený v páře) pro redukční dietu. Redukční dietu ale dnes vynecháme, krapet zahřešíme a připravíme si takovou malou kalorickou bombu.

Potřebujeme :

  • 1 květák očištěný a rozebraný na růžičky
  • 1 sýr Hermelín
  • 100 g goudy
  • 1 konzerva drceného tuňáka ve vl.šťávě
  • 5 čerstvých rajčat
  • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • hrst strouhaného parmezánu
  • sůl
  • černý pepř
  • paprika
  • zázvor

 

Květák uvaříme ve vodě doměkka, rozložíme na dno zapékací mísy, posolíme a popepříme. Na něj naskládáme kolečka rajčat, opět posolíme a popepříme a zalijeme směsí z vajec, smetany, mléka, soli, pepře a parmezánu. Poté okořeníme zázvorem a mletou paprikou, posypeme tuňákem a kostičkami goudy. Dáme zapéct do trouby na 180 stupňů Celsia, dokud hmota z vajec neztuhne. Těsně před dopečením poklademe plátky hermelínu a necháme roztavit.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz