My tři králové jdeme k vám,
štěstí, zdraví, vinšujem vám.
Štěstí, zdraví, dlouhá léta,
my jsme k vám přisli z daleka.
Z daleka je cesta naše,
do Betléma mysl naše.
Co ty, černej, stojíš vzadu,
vystrkuješ na nás bradu.
A já černej vystupuju,
a Nový rok vám vinšuju.
A my taky vystupujem
a Nový rok vám vinšujem....
A jak tento den prožívali naší předkové, jaké jídlo v tento den připravovali? Malou inspiraci vám nyní přinášíme ...
- Brynzová polévka
Do polévkové mísy rozdrobíme 30 dkg brynzy, zalijeme jí jedním litrem teplého vývaru z kostí nebo zeleniny, přidáme lžíci osmažené cibulky, kmín a špetku soli. Necháme 5 minut odstát a podáváme.
- Játra po neapolsku
Na 1/2 kg drůběžích jater počítáme 1/4 kg na proužky nakrájené cibule a dvě drobně nasekané lžíce zelené petrželky. Cibuli a petrželku osmažíme na oleji dozlatova, poté přidáme játra nakrájená na 1/2 cm plátky a dusíme několik minut, dokud nezhnědnou. Osolíme, přidáme rajská jablíčka nebo rajský protlak, 1 bobkový list a necháme půl hodiny dusit, podlévajíc horkou vodou. Podáváme s dušenou rýží.
- Londýnské řezy
21 dkg mouky, 14 dkg másla, 7 dkg cukru, 3 žloutky - uděláme těsto, rozválíme, dáme na plech s okrajem a upečeme. Upečený vychladlý korpus se potře meruňkovou zavařeninou a krémem a dá se ještě zapéct.
Krém : ze 3 bílků sníh, 21 dkg cukru a 20 dkg ořechů.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.