Cizrna patří mezi luštěniny. Její jemně oříšková chuť si v poslední době získává i u nás řadu příznivců. Zrna cirzny konzumujeme převážně celá, odslupkovaná nebo v pomletém stavu jako mouku. Suchá semena je nutné před vařením namáčet, k rychlejší přípravě lze použít cizrny konzervované. Cizrna je z nutričního hlediska jednou z nejkvalitnějších luskovin, a to díky vysokému obsahu cukrů, bílkovin a vlákniny. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Cizrna je také bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15.
Zeleninová polévka s cizrnou (4 porce)
- 500 g mrkve
- 100 g kořene petržele
- 1 plechovka cizrny (o objemu 425 ml a podílu zeleniny 265 g)
- velká hrst petrželové natě
- listy čerstvého nebo sušeného řapíkatého celeru (lze vynechat)
- případně bílé miso na dochucení
Mrkev a petržel očistěte, nakrájejte na kolečka a dejte vařit do 1,5 l osolené vody. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Pak slijte cizrnu a přidejte ji k polévce společně s listy celeru a ještě 5 minut povařte. Do nádoby odeberte asi 1/2 polévky včetně zeleniny a rozmixujte ji. Umixovanou část přilijte zpět k tekuté části, přidejte nasekanou petrželku a případně 1 lžičku bílého misa promíchaného ve 2 dcl horké polévky. Tím polévce dodáte mírně nasládlou příjemnou chuť.
Miso se vyrábí ze sójových bobů, rýže, vody a mořské soli a používá se k dochucení omáček a polévek. Miso podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách atd.
(reedice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.