V jednom z předcházejících článků jsem slíbila, že se k úžasným vánočním receptům Marie Janků Sandtnerové ještě vrátíme. Sliby se mají plnit a tudíž vám všem dnes přináším recept na tento jednoduchý vánoční dort, pocházející z roku 1929.
Potřebujeme (dort o průměru 24 cm)
- 10 bílků
- 27 dkg cukru
- 6 dkg čokolády
- 27 dkg lískových oříšků
- citrónová kůra ze 1/4 citrónu
- na špičku nože vanilky nebo skořice
- 5 dkg mouky
- 5 dkg zavařeniny
Ušleháme čerstvé bílky na tuhý sníh. Přisypeme práškový cukr a vařečkou lehce přimícháme strouhanou čokoládu, mleté oříšky, strouhanou citrónovou kůru, tlučenou vanilku nebo skořici a mouku. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem a pečeme velmi zvolna ve středně vytopené troubě 1 hodinu. Pečený dort jemně vyklopíme na síto nebo pomoučněné prkénko.
Druhý den tence potřeme dort meruňkovou zavařeninou a polijeme čokoládovou nebo kávovou polevou. Zdobíme půlkami loupaných mandlí.
- Kávová poleva
Třeme v míse 25 dkg prosátého cukru se 4-5 lžícemi silné černé vařící kávy do zhoustnutí.
(ilustrační fotografie)
(čerpáno z knihy Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček i na vánoční stoleček)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.