Prosté jídlo, jak ho zcela jistě v dobách dávno minulých dělávaly naše babičky, má své nezastupitelné místo i dnes. Je zcela viditelný trend návratu ke kořenům, k jídlům jaké se vařívaly kdysi. A je to moc dobře, neb naše babičky byly prostě skvělé kuchařky a vystačily si s málem. Jídla byla tudíž relativně levná, lehce stravitelná a přesto zasytila a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. A tak si dnes ukážeme, jak si udělat pšeničné placky.
Pšenice je jedna z nejstarších rostlin, pocházející z jihozápadní Asie (dle archeologických nálezů byla zaznamenána již 6000 let př.n.l.) Její značnou výhodou je poměrně lehká skladovatelnost a dlouhá trvanlivost. Za zmínku jistě stojí vysoká výživná hodnota. Je základní surovinou pro výrobu pečiva, těstovin a dalších pokrmů,
Potřebujeme
- 1/2 lžíce kmínu
- 1 lžička mořské soli
- 300 g pšenice
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1,5 dl vody
Pšenici rozemletou smícháme s vodou, olejem, solí a kmínem. Vypracované těsto klademe na horkou teflonovou pánev polévkovou lžící a rozetíráme na tloušťku 3 mm. Z obou stran opečeme dozlatova. Podáváme teplé s medem nebo některou pomazánkou, a to jak sladkou, tak slanou.
*(ilustrační fotografie)
*zdroj wikipedie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.