Chodsko je historická etnografická oblast v okolí západočeského města Domažlice. V daleké historii byli Chodové svobodní sedláci, kteří měli za úkol vykonávat ozbrojenou strážní službu české západní hranice. Od toho také vznikl jejich název "Chodové", a sice od slova "choditi", tj. procházet hranici a tuto hlídat. Za tuto službu pak ve 14.-17. století získali řadu privilegií, kdy mezi ta zásadní patřila osobní svoboda a poddanost pouze králi. Měli také vlastní samosprávu. I přes tato privilegia byli Chodové ale velmi chudí, hospodyně se musely spokojit pouze ze základními surovinami, a to takovými, které jim poskytly pole a lesy. Byly to především brambory, zelí, houby, hrách, ovoce. Tyto suroviny měly propracované do nejmenšího detailu a dokázaly z nich uvařit nepřeberné množství receptů.
Krása tohoto kraje, jeho dlouhá historie a tradice je krásně popsána v Chodské čítance z roku 1927, kdy počíst si v ní můžete díky zdigitalizované podobě ZDE.
V současné době má Chodsko snad jako jediné velmi bohaté lidové tradice. Zachoval se zde pestrý lidový kroj a bohatý folklór, rovněž tak chodské nářečí a zvyky. Charakteristickým hudebním nástrojem jsou dudy. Dodnes jsou zde živá lidová řemesla - krajkářství, paličkování a výroba tradiční keramiky s typicky chodským vzorem. A pro tento článek pak nejpodstatnější je výroba typicky chodské speciality - chodských koláčů.
- 1 kg polohrubé mouky
- 20 dkg cukru
- 20 dkg másla (tuku)
- 6 dkg droždí
- 1 dkg soli
- 2 žloutky
- 1 celé vejce
- 1/8 l šlehačky
- 2 lžíce oleje
- citrónová kůra
- vanilkový cukr
- 3 lžíce rumu
- necelý 1/2 l mléka - dle potřeby pro vznik vláčného těsta
Mouku prosijeme do mísy, vytvoříme důlek a přidáme kvásek (mléko, cukr, droždí). Poté přidáme ostatní přísady a zaděláme těsto. Necháme kynout, kdy během kynutí ještě několikrát propracujeme. Kyne celkem 2 hodiny.
Tvarohové mazání
- 1,5 kg tvarohu
- 30 dkg cukru
- 1/8 kg másla
- 1/8 l šlehačky
- 1 vanilkový cukr
- trochu rumu
- strouhaná citrónová kůra
- 2 bílky
Tvaroh smícháme s cukrem, máslem, šlehačkou, přidáme vanilkový cukr, cukr, rum, kůru z citrónu a sníh ze 2 bílků.
Makové mazání
- 30 dkg máku
- 1 vejce
- 2 lžíce másla
- cukr
Mák umeleme, přidáme cukr a spaříme vařící vodou. Necháme vychladnout, přidáme vejce, máslo a promícháme. Mák musí být vláčný.
Povidlové mazání
- 75 dkg povidel
- trochu rumu
- hřebíček
Povidla umeleme na masovém strojku, aby byla zcela bez kousků, přidáme rum a špetku tlučeného hřebíčku.
Mazání naplníme do třech sáčků s trubičkami.
Mezitím nám vykynulo těsto, ze kterého navážíme bochánky o váze 22 dkg. Ty rozválíme na kulatých papírech, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a začneme zdobit mazáním. Nejlépe vypadají koláče zdobené do geometrických tvarů, kdy stačí i jednoduché řádky - střídat tvaroh, mák, povidla. Vždy začínáme zdobit tvarohem. Nakonec dozdobíme lístečky mandlí na povidlech a máku a rozinkami na tvarohu. Pečeme vyhřáté troubě. Z daného těsta máme asi 11 koláčů.
(zdroj receptu - Iva Kumperová - Chodská kuchařka, Domažlice)
V povídání si o Chodsku nesmíme zapomenout také na typickou polévku tohoto kraje, kterou je
Chodské kyselo :
V jednom litru vody uvaříme asi 2 oloupané cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu. Osolíme. Vznikne nám kořeněný základ, do kterého zašleháme kyselou smetanu spojenou s hladkou moukou (cca 1/2 l smetany a 3 dkg hladké mouky). Uvařenou polévku přecedíme a do ní pak přidáme na plátky nakrájené hříbky a ještě chvilku povaříme. Nakonec vložíme na plátky nakrájené brambory uvařené ve slupce a natvrdo uvařená vejce. Dochutíme octem.
Tímto článkem o Chodsku se loučíme s Plzeňským krajem a už příště na nás čeká malebný Jihočeský kraj. Předcházející díly o Plzeňsku naleznete zde a zde.
Použité materiály
- wikipedia
- Iva Kumperová - Chodská kuchařka
- foto ilustrační
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.