Jak už sám název (přesněji letopočet v něm) napovídá, dneska opětovně zabrousíme na téma historických receptů našich praprapředků. Na pomoc si tentokráte vezmu knihu kuchařských předpisů Hany Koškové - Stolečku prostři se z roku 1947. Je to kniha čítající více než 500 stran a věřte mi, ač její listy jsou už lehce zežloutlé, ta kniha je poklad a krásně se v ní čte. Je plná inspirace, cenných rad a obsahuje nespočet receptů. Součástí knihy jsou i jídelníčky, konzervování, správné stolování atd. A ač je to kniha stará více jak 60 let, je krásně použitelná i v dnešní době. Z ní jsem si pro vás vybrala tentokrát recept na litý perník, protože věřím, že je to přesně ten moučník, který i v dnešní době je velmi oblíben a navíc dokáže krásně navnadit svou vůni na vánoční atmosféru, která se nezadržitelně blíží.
Potřebujeme
- 50 dkg hladké mouky
- 15 dkg medu
- 15 dkg cukru
- 3/16 l mléka
- 1 velký balíček perníkového prášku
- všechno perníkové koření (viz níže)
Poleva :
- 10 dkg moučkového cukru
- špetka soli
- 1 lžíce horké vody
- několik kapek rumu
Ve vodní lázni rozpustíme cukr a med. Přelijeme do dížky a mícháme do vychladnutí. Přisypeme všechno tlučené perníkové koření, přidáme prosetou mouku s perníkovým práškem. Přilijeme mléko (nebo černou kávu), těsto dobře promícháme a lijeme na vymazaný plech. Je-li těsto husté, přidáme ještě tekutinu. Pečeme v dobře vytopené troubě asi 20-25 minut.
Poleva - moučkový cukr, špetku soli, rum, horkou vodu - vše třeme asi 12 minut na hladkou hmotu. Polevu nalijeme do středu perníku a kulatým nožem jí roztíráme ke stranám.
Rady autorky knihy
Co je součástí perníkového koření?
- hřebíček, badyán, skořice, fenykl, anýz, vanilka, nové koření, citrónová a pomerančová kůra
Z jaké mouky perník připravujeme?
- Na perník používáme mouky žitné, ječné, hladké i hrubé. Mouka musí být vždy suchá a prosetím nadlehčena.
Co můžeme do perníku přidat ?
- kakao, sekané ořechy, fíky, citronát, namočenou rozkrájenou pomerančovou kůru, sušené ovoce (hrušky, švestky), rozinky, povidla
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.