Nákyp je lehce stravitelný moučník, který se servíruje ještě teplý ihned po upečení, a to nejčastěji přímo ve formě, ve které se připravoval. Je vytvořen z vajíček, ty jsou pro tento pokrm zcela zásadní, a dále z mouky, cukru, tuku a doplňující příchuti (např. káva, citrón, skořice, ale také čerstvé ovoce či alkohol a podobně).
Formu na nákyp vždy řádně vymažeme tukem a vysypeme moukou či strouhankou ! Formu vždy naplníme maximálně do 2/3, pečením nákyp nabude. Nákypy vládáme do mírně vyhřáté trouby, teplotu postupně dle potřeby zvyšujeme. Pokud bychom dali nákyp do příliš horké trouby, na povrchu se utvoří tužší kůrka a uvnitř se poté nákyp řádně nepropeče. Špatně propečený nákyp nám po vytažení z trouby klesne, srazí se. Správně upečený nákyp se odděluje od stěn formy. Průměrná doba pečení nákypu je 1/2 až 3/4 hodiny (záleží také na velikosti dané nákypové formy). Troubu při pečení neotevíráme, nákyp by klesl.
Dle přípravy dělíme nákypy na šlehané (např. piškotový nákyp), třené, z páleného těsta, z předvařených potravin (například rýžový nákyp) a pěnové.
K sušším nákypům podáváme sladké omáčky či sirupy.
A dnes si spolu připravíme nákyp řadící se mezi třené nákypy, a sice kakaový nákyp.
- 3 žloutky
- 3 bílky (sníh)
- 70 g cukru
- 30 g kakaa
- 1 lžíce mléka
- 30 g másla
- 50 g hrubé mouky
Máslo řádně utřeme s cukrem a žloutky do pěny, poté přidáme kakao rozmíchané ve lžíci mléka a opět promícháme. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a mouku. Nákyp dáme do řádně vymazané a vysypané formy a pečeme v mírné troubě 3/4 hodiny /podrobněji viz pokyny nahoře v článku/. Ihned podáváme.
*** Informace čerpány z jedné z nejznámějších kuchařek Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.