Dnes vám přinášíme další z nekonečné řady receptů na téměř všemi oblíbené koláče, buchty, zákusky, no prostě moučníky. Však co je lepšího, než si jen tak sednou na zahrádce či na balkóně s šálkem kávy či čaje v jedné ruce a s talířem s voňavou dobrotou v ruce druhé? Jistě mi mnozí dají za pravdu, že je to chvíle relaxu, která je v životě tak moc důležitá. A protože máme léto v plném proudu, i tentokráte to bude koláč ovocný, dnes borůvkový. Borůvka je keřovitá trvalka vyskytující se převážně v lesích. Její plody mají tmavě modrou barvu. Borůvky mají obrovský potenciál v působení na zdraví. Doporučují se především ženám při onemocněních močových cest. Také účinek na stabilizaci cukru u diabetiků je všeobecně znám. Jejich konzumace se také doporučuje při narušení střevní mikroflóry (klasicky při užívání antibiotik), při problémech s křečovými žílami, při otocích dolních končetin, při zánětech. Také byl prokázán jejich velký vliv na regeneraci oční sítnice. Takže vezmeme košík, uděláme si procházku do lesa, nasbíráme borůvky a můžeme začít.
Potřebujeme
- 500 g borůvek
- 200 g másla
- 350 g hladké mouky
- 200 g cukru (moučka nebo krupice)
- 1/2 lžičky skořice
Borůvky operte a nechte okapat. Rozpusťte tuk a nechte vychladnout. Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr, skořici a tuk. Prsty směs smíchejte v drobenku. Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm vymazané máslem vysypte drobenkou, na ni navrstvěte borůvky, které pokryje zbývající drobenka.
Koláč pečte na 200 stupňů C (horkovzdušně na 180 stupňů), až drobenka zezlátne (asi 35 minut). Koláč nechejte před podáváním odležet, nejlépe do druhého dne. Natáhne vlhkost a je pak vláčnější. Borůvky můžete půl na půl namíchat s černým rybízem. Koláč dostane nový - lehce kyselkavý - rozměr.
(reedice)
Vaše názory
Snažíme se doma jíst co možná nejzdravěji, hlavně se snažíme aby děti nejedly moc sladkostí, ale občas si ten život osladit prostě musíte. Proto se snažím zkoušet zdravější recepty na moučníky a hledám ty opravdu dobré. Můžu doporučit třeba http://www.pruvodcevyzivou.cz/babovka-s-mrkvi-a-orechy-netradicni-kombinace-vytecne-chuti/ je to skvělá volba třeba k nedělní odpolední kávě
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.