Začíná sezóna oblíbené zeleniny, kterou jsou rajčata. Mají výraznou chuť a krásnou barvu. Já osobně bych je mohla jíst v jakémkoliv množství a téměř ke všemu. Nejlepší jsou ty čerstvě utrhnuté ze zahrádky. O tom, že jsou zdraví velmi prospěšné se už v dnešní době také všeobecně ví. Má babička vždycky říkávála, že by se každý den mělo sníst alespoň jedno rajče. A tak je nasnadě, že se zde objeví i recepty, které se týkají právě této zeleniny. A začneme netradičně polévkou.
Potřebujeme
- 1 kg čerstvých zralých rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregána
- 1 hrnek kuřecího vývaru, případně vody
- 4 lžíce ušlehané smetany
Pracnější verze :
Rajčata nejprve omyjte, ponořte na půl minuty do vroucí vody, vzápětí zchlaďte a sloupněte z nich slupku. Pak je překrojte a odstraňte semínka s dužinou. To, co zbylo, pokrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata a pozvolna vařte 30 minut. Tento teplý základ propasírujte sítem, přidejte vývar, ochuťte solí, pepřem a přiveďte k varu. Rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.
Jednodušší verze :
Celá neloupaná rajčata pokrájejte na kousky. Cibuli a česnek pokrájejte nadrobno a společně s oregánem restujte na olivovém oleji za mírného plamene 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte rajčata, vývar a pozvolna vařte 10 minut. Rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu, pak kaši ještě propasírujte přes síto, abyste zachytili semínka a kousky slupek. Dochuťte solí a pepřem, rozdělte do misek a každou porci ozdobte lžící šlehačky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.