Dnes budeme pokračovat v sérii dietních receptů, přičemž v první fázi jsem se zaměřila na celiaky. Po uvedení receptu na bezlepkový malinový koláč dnes přichází na řadu recepty uživatelky Babinetu na bezlepkový chléb a bezlepkové housky, aneb pečivo pro celiaky. Naše diskuze skrývají velké množství receptů, a je škoda, aby jen tak zapadly v historii, a proto jsme se rozhodli některé z nich připomenout. Jdeme na to.
Bezlepkový chléb
- 400 - 500 ml vlažné vody
- 400 g bezlepkové mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- koření na chleba
Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, přidáme lžičku soli, cukru a lžičku octa nebo citronové štávy. Těsto okořeníme drceným kmínem, můžeme také přidat sezamová semínka, nebo slunečnicová semínka. Přisypeme bezlepkovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe elektrickým hnětačem. Nakonec vmícháme lžíci oleje. Hned vložíme do tukem vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a necháme na teple 30 až 40 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 až 50 minut při 220 stupních celsia.
Tipy: smíchejte různé druhy mouky (Mantler, Promix- T, pohankovou, kukuřičnou, rýžovou atd.), použijte 1/2 množství vody a 1/2 mléka nebo jogurtu, do těsta přidejte hrst rýžových burisonů, lžíci nastrouhaného tvrdého sýru, semínka slunečníce, sezamu, dýně nebo ořechy.
Bezlepkové housky
- 300 g mouky Mantler
- 140 ml vody
- 140 ml mléka
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- 15 g másla
- 1 lžíce sušeného mléka
- 1 lžička soli
Do vlažného mléka a vody přidáme cukr a sušené droždí. Počkáme chvíli až droždí vzkypí a přidáváme postupně sušené mléko, sůl, máslo a postupně vmícháme bezlepkovou mouku Mantler. Připravíme si formu na "mufinky". Lžící, kterou namáčíme ve vlažné vodě, rozdělíme těsto do formiček. Necháme dobře vykynout a pečeme v troutě vyhřáté na 220 °C.
Náš tip: Připravte dvě dávky těsta a upečte jej ve formě na biskupský chlebíček. Po nakrájení dostanete velmi chutnou veku, kterou můžete použít na obložené chlebíčky.
fotografie http://www.freeimages.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.