Je mezi námi mnoho lidí s různými dietními omezeními díky nemoci či alergií na určitou potravinu. Poměrně velkou a hodně se rozšiřující skupinu pak tvoří celiaci. Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. Choroba je nevyléčitelná, nicméně při dodržování bezlepkové diety se daří potlačit všechny její příznaky. A právě následující recept je z řady bezlepkových receptů, aneb pečeme bez lepku.
Komentář : Jelikož je toto téma velmi obsáhlé a hlavně lidé začínající boj s touto nemocí potřebují každou radu či recept, doporučuji zavítat do našich diskuzí, kde ve vláknu pečeme bez lepku najdete spoustu inspirace. Tématu jako takovému se budeme i nadále věnovat.
A zpět k receptu na malinový koláč. Budeme potřebovat :
- 4 malinové (možno i jiné) pudinky
- 1 prášek do pečiva
- 2 dcl oleje
- 3/4 hrnku cukru
- 2 tvarohy
- 2 lžíce medu
- 1 změklé máslo
- 3-4 hrnky malin (či jiného letního ovoce)
Nejprve si z pudinků, celých vajec, prášku do pečiva, cukru a oleje vyšleháme těsto, které vlijeme do předem vymazané formy. Poklademe malinami (či jiným ovocem) a upečeme. Necháme řádně vychladit.
Mezitím si připravíme tvarohovou pěnu tím, že rozmixujeme tvarohy, med, změklé máslo a zbývající hrnek malin.
Na povrch vychladlého koláče naneseme připravenou tvarohovou pěnu a dáme na nejméně dvě hodiny do ledničky ztuhnout. Krájíme na řezy.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.