Začíná nám období nejoblíbenějšího druhu ovoce spojeného s létem, kterým jsou jahody. Jahody obsahují vysoký podíl vitamínu C, na stranu druhou mají nízký obsah cukru. Zralé plody jahod jsou velmi chutné, navíc jsou i zdraví velmi prospěšné.
Možnosti úprav v kuchyni jsou veliké. Přes různé marmelády, sirupy, ovocné knedlíky, koktejly, ovocné dřeně, po vynikající moučníky a podobně. Dneska se ale zastavíme u receptu také výrazně spojeného s létem, a sice u zmrzliny. No řekněte, kdo by v těchto horkých dnech odolal?
Potřebujeme
- 5 dl smetany ke šlehání
- 2 vanilkové cukry
- 150 g moučkového cukru
- 500 g jahod
Smetanu dobře našleháme a smícháme ji s vanilkovým a moučkovým cukrem. Hodně zralé jahody omyjeme, rozmačkáme a vmícháme ke šlehačce. Směsí naplníme misky, případně jednu velkou mísu, ze které pak budeme zmrzlinu porcovat a dáme na mrazák. Necháme mrazit několik hodin, nejlépe ale přes noc. Během mrazení (v případě jedné velké nádoby) alespoň jednou až dvakrát promícháme.
Prima tip uživatelky heleny z našich diskuzí - recept na jahodovou marmeládu v mikrovlnce : Ovoce buď celé nebo nakrájené na kousky prosypat želírovacím cukrem (kyselejší případně přisladit), promíchat, aby se obalilo a dát do mikrovlnky na plný výkon na cca 3 - 5 minut. Ten čas chce vyzkoušet, jednak je každá trouba jiná, jednak záleží na zralosti (tvrdosti) ovoce. Nutno při varu přikrýt, ovoce prská. Horké plnit okamžitě do nahřátých sklenic, navrchu zalít lžící rumu (nebo jiného alkoholu - zkoušela jsem meruňku a slivovici), zavřít rovněž horkým víčkem, obrátit a nechat vychladnout. Já ještě nechala pro jistotu přejít sklenice varem, ale není to nutné.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.