Oblíbené jídlo dětí, naopak mužská část populace jí naopak moc nemusí (ano, jsou jistě také výjimky). Je to rychlý pokrm, při kterém využijeme zbytky pečiva (housky, rohlíky, vánočka), ideální když nás tlačí čas a nebo naopak honí mlsná. Řeč je o žemlovce, neboli zemlbábě.
Potřebujeme
- 6 housek (případně rohlíky, vánočka)
- 250 g tvarohu
- 2 hrnky mléka
- 1-2 celé vejce
- 5 lžíc cukru do náplně
- moučkový cukr na posypání
- tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Na dno řádně vymazané a vysypané zapékací mísy rozložíme polovinu plátků housky (vysoké asi 1 cm) a řádně pokropíme hrnkem mléka.
Tvaroh, cukr a vejce utřeme do hladkého krému. Ten naneseme na housky (můžete posypat nasekanými vlašskými ořechy, kandovaným ovocem, strouhanými jablky...). Poté překryjeme zbylými plátky housky, celé zalijeme druhým hrnkem mléka a lehce stlačíme.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu asi 35 minut. Po vyjmutí z trouby posypeme moučkovým cukrem.
(fotografie Dagi)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.