Dnešní recept je tak trošku netradiční, ale hlavně mezi dětmi velmi oblíbený. Na úvod je třeba říct, že k výrobě těchto lízátek budeme potřebovat speciální formu cake pops, která je už ale v dnešní době lehce k sehnání a její využití určitě poté nezklame. Ná závěr vás pak čeká ještě bonus v podobě dalšího receptu.
Co se těsta týče, můžeme použít jakékoliv naše oblíbené bábovkové či perníkové těsto, my v tomto případě použijeme klasické olejové těsto. Z tohoto množství uděláte zhruba 3 várky kuliček (jedna várka rovná se 16 kuliček, neboli lízátek). Jdeme na to.
Těsto
- 1 dcl mléka
- 1 dcl oleje
- 25 dkg polohrubé mouky
- 2 vajíčka
- 12 dkg cukru krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu
- čokoládová poleva
- oříšky
Možná je někomu tento rozpis na těsto povědomý, pak ano, je to ten, který jsem zde už jednou psala, a sice v článku olejová bábovka, tentokrát jsem ale zvolila poloviční množství.
Takže celá vajíčka, olej, cukr a vanikový cukr ušleháme. Potom postupně přidáme vše ostatní a promícháme. Vezmeme formu na cake pops (bývá silikonová, tudíž netřeba vymazávat) a do spodní části postupně lijeme těsto, až dílky zaplníme. Přiklopíme horní části (s otvorem) a dáme do rozehřáté trouby na cca 180 stupňů a pečeme zhruba 20 minut. Po vytažení necháme asi 10 minut zchladit, poté zapíchneme špejli a vytáhneme.
Po úplném zchladnutí namočíme do čokoládové polevy a vyválíme v nasekaných oříšcích. Zde se fantazii meze nekladou.
A protože se kuličky dají využít různě, přináším tentokráte bonus recept na kuličkovou bábovku (či dort), záleží jakou formu použijete. Opět použijeme výše zmíněné těsto, tentokráte ale v celém množství, jako na klasickou bábovku. Umícháme, a část těsta (cca 1/3 odebereme), různě obarvíme potravinářským barvivem a klasicky upečeme (viz postup u lízátek).
Upečené kuličky poté volně naskládáme do vymazané a vysypané bábovkové či dortové formy, celé zalijeme zbývajícími 2/3 těsta a dáme upéct nyní už jako klasickou bábovku, to znamená vložíme do vyhřáté trouby na cca 180 -200 stupňů na zhruba 30-40 minut.
Vyklopíme, necháme vychladit, můžeme nakonec polít třeba čokoládovou polevou a nebo jen pocukrovat. Rozkrojíme a na řezu pak na nás bude čekat taková nádhera ...
Za fotky moc děkuji skvělé Haničce čarodějce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.