Ano uznávám, že psát článek o sladkých pomazánkách poté, co máme za sebou vánoční období, kdy se stoly prohýbaly pod vánočním cukrovím a leckdo z nás už nemůže sladké ani vidět, je trošku risk. Nicméně na druhou stranu jsou i tací, co můžou sladké vždy, všude a v jakémkoliv množství, třeba právě děti. Takže po pomázánkách masových a pomazánkách rybích jsou na řadě netradičně pomazánky sladké.
Jejich základem bývá téměř vždy tvaroh či tvarohový sýr, který jako základ řádně našleháme a pak už jen přidáváme věci dochucující - ovocné složky (čerstvé ovoce, kompot či marmeládu), doslazujeme medem čii cukrem, zahustit můžeme také ovesnými vločkami, bát se nemusíme rovněž čokolády, kakaa a podobně.
Tvarohová ovocná pomazánka
- 250 g tvarohu
- 250 g borůvek (či jiného oblíbeného ovoce)
- cukr dle chuti
- mléko či smetana ke šlehání
Tvaroh dáme do mísy a pomocí mléka (či smetany) z něj vyšleháme hustý krém. Poté přidáme borůvky či jiné ovoce (nejlepší je vždy čerstvé, nicméně můžeme použít také kompot či džem), dochutíme cukrem a pečlivě promícháme. Výborná pomazánka na sladké pečivo typu vánočka, použít ale lze také s rohlíkem či vekou.
Sladká rychlopomazánka
Postup je velmi jednoduchý, a sice smícháme dohromady 1 tvaroh a 1 přesnídávku - vyšleháme do krému. V případě potřeby lze ještě dosladit, pro vůni pak přidáme trošku citrónové kůry. Podáváme se sladkým loupákem.
(fotografie blary54)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.