Je tady Silvestr, den plný veselí a hlavně dobrého jídla a pití. Však si přiznejme, kdy jindy děláme tolik druhů chlebíčků, jednohubek a jiných teplých i studených chuťovek než právě v tento den. Často pak při přípravě pohoštění využíváme různé druhy salátů a pomazánek. A právě druhé zmiňované si teď připomeneme, a sice nejprve to budou pomazánky masové, které zejména muži jistě ocení.
Bůčková pomazánka
- 4 stroužky česneku
- 400 g vepřového upečeného bůčku
- výpečky z bůčku
- 1 velká cibule
- sůl
- kmín
Bůček upečeme a necháme řádně vychladnout, kdy výpečky rozhodně nevyhazujeme, neb jsou to nejlepší a dáme zatím stranou. Maso poté umeleme s cibulí a propojíme s výpečky (sádlem) do správné konzistence. Ochutíme drceným kmínem a s česnekem utřeným se solí. Necháme řádně odležet v chladu.
Mažeme na chléb a dozdobíme cibulí, okurkou či paprikou.
Pomazánka z vepřové konzervy
- 1 vepřová konzerva
- hořčice
- 1 velká cibule
- 2 kyselé steril. okurky
- na dozdobení zelenina
Konzervu necháme nejprve při pokojové teplotě trošku povolit, aby se nám lépe zpracovávala. Obsah konzervy rozmačkáme vidličkou, přidáme najemno nasekanou okurku, nadrobno nakrájenou cibulku a spojíme hořčicí. Promícháme a necháme dobře odležet.
Mažeme na chléb či jiné pečivo, zdobíme zeleninou (rajče, paprika, petrželka a podobně).
Tuto pomazánku děláme doma velmi často a patří mezi naše nejoblíbenější.
(fotografie Jiří Václavek)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.