.... neboli česneková polévka.
Máme tady poslední dny tohoto roku a před sebou bujaré Silvestrovské veselí plné dobrého jídla a pití, kdy na tipy na pochoutky dojde v následujících článcích. Jenže vše jednou končí a pak nastává ráno a s ním často ruku v ruce kocovina po prohýřené noci. Bolehlav, žaludek jako na vodě, kdo by to neznal? Už naše babičky a prababičky věděly, že na toto je nejlepší horká polévka, takže správná základní česnekačka bude jistě ta správná volba. Takže trošku netradičně začínáme od konce právě touto jednoduchou, levnou, ale účinnou polévkou.
Potřebujeme
- cca 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- sůl
- kmín
- majoránku
- 50 g sádla
- 3-4 krajíce chleba
Sádlo řádně rozehřejeme a na něm dozlatova osmahneme chleba nakrájený na menší kostičky. Dáme zatím stranou.
Česnek utřeme se solí a přidáme do vody společně s majoránkou a drceným kmínem a necháme projít varem. Na talíř poté naservírujeme osmažený chleba a přelijeme polévkou. Horké podáváme.
Jedná se o úplně základní, ničím nevylepšený recept na tuto polévku, sloužící jako opravdu první pomoc. Pochopitelně je možné si tuto polévku dochutit slaninou, uzeným či bramborem, dozdobit petrželkou a podobně.
(fotografie zde)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.