Chodím sem a tam a přemýšlím co k obědu. Ano přiznávám se, je to tak, honí mě docela mlsná, na stranu druhou se mi nechce nic moc vymýšlet. Hlavou mi bleskne nápad, co vyzkoušet tak často vychvalovaný smažák bez smažení, aneb smažák v troubě? No proč ne. Zkusila jsem teda a vám všem, kdo recept ještě neznají, přináším postup a výsledek. Rozpis surovin nebude na gramáže, prostě je to vše tak od oka a hlavně podle počtu strávníků, zhruba se dá říct, že jeden hrnek je pro jednu osobu.
Potřebujeme
- máslo
- strouhanku
- strouhaný sýr
- šunka nakrájená nadrobno
- vejce
Vezmeme si hrníčky (případně zapékací misky či jiné formičky vhodné do trouby), řádně je vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno rozprostřeme vrstvu strouhaného sýra, na něj vrstvu nakrájené šunky a na ní rozklepneme celé vejce (které můžeme trošku opepřit, ale není to třeba). Další vrstva bude opět nakrájená šunka a poslední vrstvu vždy tvoří strouhaný sýr. Já sama jsem si to ještě vylepšila tím, že jsem horní vrstvu sýru posypala troškou strouhanky a položila plátek másla, přece jen, aby byla kůrčička. Troubu si rozehřejeme na cca 220 stupňů, vložíme plech s vodou, ve které jsou postaveny hrníčky se směsí. Pečeme zhruba půl hodiny, záleží na tom, jak velké zapékací formy jsme zvolili. Na začátku uvidíte, jak vám směs jakoby prudce spadne dolů, nebojte se, je to v pořádku, ke konci se zase krásně zvedne. Podáváme s bramborem, hranolky a tatarkou.
Musím říct, že chuť mě docela překvapila a nutno říct, že je to opravdu hodně dobrá obměna jídla. Pochopitelně klasickému smažáku se to přece jen nevyrovná, tady toto je dietnější verze bez oleje, ale rozhodně doporučuji vyzkoušet. Stojí to za to.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.