Dnešní recept bude kedlubnové zelí, jak ho vaří čarodějka Hanka. Říkáte si, kdo je to to ta čarodějka Hanka? Je to správná ženská se srdcem na dlani, je to Babinetka tělem i duší. A proč čarodějka? Tak hlavně proto, že pod tímto nickem zde vystupuje a navíc prostě tak trošku čaruje. Získat od ní recept je krkolomná cesta, neb když mám doslova citovat, tak "já Ti Andrej popíšu, jak to dělám, a ty to nějak domysli" .... prostě vaří od oka, přiměřeně a dle chuti, vaří srdcem a má mnohaleté zkušenosti. Takže vážené čtenářky, přesnou gramáž surovin tu dneska nenajdete, dneska prostě čarujeme, tedy...vaříme od oka. Jdeme na to.
Potřebujeme :
(množství přibližně na 1 velkou kedlubnu, dopočítáme pak dle osob)
- 1 velká kedlubna
- 2 menší cibule
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
- pepř
- 2 lžíce octa
- 2-3 lžičky krystalového cukru
- olej
- mouka na jíšku
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji zpěníme. Poté přidáme nahrubo nastrouhanou kedlubnu, ochutíme octem, kmínem a troškou pepře a za stálého míchání chvilku podusíme. Posléze podlijeme vodou (jak u klasického zelí), přidáme sůl a necháme dusit do změknutí. Nakonec přidáme trošku krystalového cukru podle množství zelí a hlavně dle chuti. Zahustíme jíškou (buď klasicky doma připravenou a nebo můžeme použít hnědou granulovanou od Vitany, dodá zelí zajímavou chuť).
Podáváme například s plněnými bramborovými knedlíky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.