Máme tady mrazivý víkend, což je na jednu stranu nevýhoda, neb venku se dá vydržet opravdu jen krátce, na stranu druhou ale musíme brát v potaz také ty pozitivní věci a sice, že mráz by mohl pomoci zlikvidovat viry republikou se plížící chřipkové epidemie, o které jsme si povídali už v minulém článku. Ať tak či tak, i náš organismus potřebuje trošku toho rozmazlování, a tak si pojďme udělat další moučník na neděli. Je to recept vyzkoušený a jak mi bylo sděleno, je prostě žravý. Tak se na něj pojďme spolu podívat.
Potřebujeme
Těsto:
- 200 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 4 lžíce horké vody
Krém:
- ½ l mléka
- 2 jahodové pudinky
- 4 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tvarohu
- 250 g másla (případně Hery)
Navíc :
- 1 šlehačka v prášku Dr.Oetker
- strouhaná čokoláda (případně Granko)
Vejce musí mít pokojovou teplotu, na to vždy dbáme při přípravě piškotového těsta. Oddělíme žloutky od bílků. Samotné žloutky ušleháme s cukrem (šleháme opravdu dlouho, minimálně tak 6-8 minut ručním elektrickým šlehačem, směs hodně nabude). Během tohoto šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, malou část přidáme do žloutkové směsi, teď už nepoužíváme elektrický šlehač, ale opatrně ručně vmícháváme. Poté zase pomalu přimícháváme mouku a úplně nakonec zbytek sněhu. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15 minut na 180 stupňů.
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme klasickým způsobem pudink. Do zcela vychladlého pak zašleháme vanilkový cukr, tvaroh a změklé máslo (heru).
Vychladlý piškot potřeme krémem a na něj poté naneseme vrstvu šlehačky (příprava dle návodu na sáčku). Celé nakonec posypeme strouhanou čokoládou.
Lze tento recept samozřejmě i obměňovat, udělat kakaový piškotový korpus a krém pak třeba vanilkový a podobně.
Dobrou chuť přeji.
(foto Šárka V.)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.