Máme tady Silvestr, což je den bujarého veselí. Přesněji tak praví tradice, nicméně někteří tento den pojímají opravdu velkolepě a slaví, druzí naopak tento den nemají rádi, ignorují ho buď zcela a nebo dávají přednost malé oslavě doma v kruhu rodiny. Žádná z variant není špatná a dá se říct, že ať tak či tak, vždy je to ale den spojen s pohoštěním. A takovým zcela tradičním silvestrovským pohoštěním jsou krom obložených chlebíčků také jednohubky. A dnešní článek bude právě o nich. Nebude zde klasický recept ve formě výčtu surovin a následného postupu, právě naopak, budou zde uvedeny inspirace na různé chuťové kombinace našich Babinetek, aneb které jednohubky jsou u nich doma právě ty nej. Pojďme se vzájemně inspirovat, moc se těšíme na vaše postřehy a tipy ....
Základem bývá většinou pečivo - kolečko rohlíku (ať už bílého či celozrného), bageta, mini toustíky, velmi pěkné jsou podklady vykrajované formičkama z plátků chleba (známé pak také pod pojmem kanapky). Základ ale také může být zcela bez pečiva, kdy podkladem bývá tvrdý sýr. Princip spočívá ve vrstvení surovin na sebe - od různých pomazánek, přes klobásky, do kornoutků stočené salámy, sýry, zelenina a ovoce atd., kdy nakonec se vše jemně "spíchne" parátkem a naskládá na talíř. Zde slíbených pár tipů, fantazii se meze nekladou ...
- pečivo, česneková pomazánka, vlašský ořech (hroznové víno, ananas ....)
- pečivo s máslem, na to kolečko klobásy, vajíčko, kousek sýra, cibule a někdy i okurka
- pečivo s česnekovo-sýrovo-majonézovou pomazánkou a na to brusinky
- pečivo, pomazánkové máslo, měsíček mandarinky
- pečivo, máslo, kousek tvrdého sýra, oliva
- pečivo, křenová rama a hroznové víno
- pečivo, drcený losos + máslo a do toho nasekat lískové ořechy
- pečivo, dobře uleželý romadůr rozmixovat a smíchat s tatarkou nebo tvarůžky prolisovat lisem na česnek, rozmíchat s pomazánkovým máslem a nadrobno nakrájenou cibulí
- pečivo, ďábelské tousty smíchané s pomazánkovým máslem, kapie na dozdobení
- pečivo, rybí pomazánka (sardinky v tomatě umíchat s cibulkou, majolkou, nastrouhat tvrdý sýr)
- pečivo, nepravý losos (mrkev a celer nastrouhat najemno, smíchat s citrónovou šťávou a s majonézou), plátek citrónu
- krekr (či pečivo), sušená rajčata, mozzarela
- pečivo (formičkou vykrájený chléb), šunka a smetanový křen
- pečivo (opět chléb), stočená rolička eidamu, trojúhelníček hermelínu, kudrnka, mandle
- pečivo, kousek uzené makrely, paprika, petrželka
- pečivo, kaviár
A na závěr recept na jedny teplé kanapky - z tmavého toustového chleba vykrájejte formičkou tvary a poskládejte je na plech, Posypte strouhaným sýrem, případně na každý kousek chleba položte kus oblíbeného sýra a dejte do rozpálené trouby rozpéci. Posypte zelenou petrželkou, dozdobte plátkem rajčete. Podávejte teplé.
(foto cienpies)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.