Červená čočka se řadí mezi luštěniny, přesněji je to nejlépe stravitelná luštěnina, a jelikož nenadýmá, je vhodná i pro malé děti. Druhou její velikou výhodou je, že se nemusí namáčet, přesto je její příprava velmi rychlá, počítá se zhruba tak 20 minut. Během varu se rozpadá, proto je to surovina vhodná k přípravě polévek, ale také pomazánek, salátů, případně jako příloha. Má vysoký obsah vitamínů a minerálů.
Tolik velmi zhruba charakteristika, teď se zaměřme na tradici, která říká, že na novoročním stole by se měla objevit čočka, aby se nás držely peníze. A jelikož Nový rok je zde už za dva dny, a peněz není nikdy dost, pojďme si pár receptů z čočky představit.
Rychlá čočková polévka
- červená čočka
- brambory
- mrkev
- petržel
- celer
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
Poměr surovin si dáme dle počtu osob, prostě přiměřeně. Vezmeme červenou čočku a pořádně ji propláchneme pod studenou vodou. Dáme jí do kastrolu spolu s na kostičky nakrájenými brambory, petrželí, mrkví a celerem - vše nadrobno nakrájené. Zalijeme vodou, či vývarem a dáme vařit (během varu sbíráme lžičkou z povrchu utvořenou pěnu). Až suroviny změknou, přidáme sůl, pepř, jemně dlaněmi promnutou majoránku a česnek. Dle chuti jsou výborné i jakékoliv bylinky. Není nutno zahušťovat, neb čočka sama o sobě tím, jak se vaří, tak se rozpadá a tudíž polévku zahušťuje. Naléváme na talíře, můžeme přidat osmažené krutonky.
Druhá varianta je, že hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem, vznikne nám lahodný krém.
Studený čočkový salát naší babičky
- 250 g červené čočky
- 2 malé cibule (červené)
- 1 salátová okurka
- 1 ledový salát
- 3 uvařená vejce
- cherry rajčátka
- 1 malá žlutá paprika
- 1 malá červená paprika
- olej
- sůl
- pepř
- česnek
- případně libeček
Čočku řádně propláchneme vodou a poté ji zhruba 10-15 minut vaříme ve vodě, do které jsme přidali česnek, libeček a trošku soli (tu až v závěru varu). Vodu slijeme a čočku za občasného promíchání necháme zcela vychladit. Vajíčka si mezitím uvaříme natvrdo. Veškerou zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kousky, stejně tak uvařená vejce. Dáme do mísy, přidáme vychladlou čočku , kápneme olivový olej, osolíme, opepříme a řádně promícháme. Necháme v chladu uležet.
Čočková pomazánka
- červená čočka
- pórek (případně cibulka)
- mrkev
- celer
- lžička dijonské horčice
- olivový olej
- sůl
- pepř
Čočku uvaříme ve vodě zhruba tak 15 minut. Dle potřeby pak scedíme vodu a vsypeme do mísy. Na pánvi si mezitím na trošce oleje zpěníme pórek či cibuli a přidáme na struhadle nakrouhanou mrkev a pórek. Takto změklou zeleninu vsypeme do mísy s čočkou, přidáme hořčici a kápneme olej. Ponorným mixérem rozmixujeme. Nakonec dochutíme solí a pepřem, dle chuti můžeme použít i další koření (osobně doporučuji nějaké hodně pálivé, pomazánka získá pikantnost).
Vychladlou pomazánku pak natíráme na připravené pečivo, můžeme dozdobit zeleninou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.