Máte rádi skořici? Já ano, vlastně si třeba takový jablkový štrůdl či žemlovku a mnoho dalších sladkých dobrot bez ní neumím vůbec představit. Navíc ji mám spojenou s vánocemi a zimou jako takovou, představme si třeba svařák, který nás leckdy v zimě zahřeje a jeho součástí je pochopitelně také skořice. Co je to vlastně ta skořice? Je to odloupnutá a usušená kůra stromu jménem skořicovník, která se následně zpracovává. Pěstuje se v oblastech tropického a subtropického pásma, převážně jí najdeme v Číně a na Cejlonu. A právě toto koření bude součást vánočního cukroví, které si dneska představíme, a sice skořicové cukroví podle babinetky Jirušky.
Potřebujeme
- 210 g hladké mouky
- 100 g tuku
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce smetany
- 2 žloutky
- bílky na potření
Vše zpracujeme v těsto, necháme asi hodinu odležet. Poté rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Ty potřeme bílkem a v předehřáté troubě při teplotě cca 180 stupňů upečeme. V receptu je uvedena jedna lžička skořice, ale tady doporučuji opravdu dle chuti, těsto snese skořice i daleko více.
Tipy na závěr :
- pokud nepotíráme před pečením bílkem, obalíme po upečení v moučkovém cukru.
- můžeme udělat i slepované skořicové cukroví, kdy upečené tvary slepíme pikantní marmeládou a povrch potřeme skořicovou polevou (klasická bílková poleva s přidáním trošky skořice)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.