Přísady na 4 malé dortíky
- 180 g studeného másla a trochu másla na vymazání formiček
- 250 g hladké mouky
- sůl
- 250 g čerstvých amerických brusinek
- po ½ lžičce mletého kardamomu a koriandru
- 5 lžic cukru
- 100 ml pomerančové šťávy
- ½ svazku tymiánu
- pepř
- 1 vejce
- 200 g čerstvého kozího sýra
Kromě toho
- 4 malé koláčové formičky (průměr cca 12 cm)
Příprava
Máslo nakrájejte na malé kousky. Máslo, mouku, špetku soli a 4 lžíce vody rozdrobte v prstech. Postupně propracujte do těsta a nechte 30 minut odpočívat.
Troubu předehřejte na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180 stupňů). V hrnci smíchejte brusinky s kořením, cukrem a pomerančovou šťávou. Brusinky rozmačkejte vidličkou, přiveďte k varu a na silném plameni vařte za stálého míchání, až vznikne sirupová konzistence. Brusinkovou omáčku přendejte do kovové misky a nechte zcela vychladnout. Tymián operte, osušte a otrhejte lístky. Polovinu lístků utřete s kozím sýrem a vejcem dohladka. Ochuťte solí a pepřem.
Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tloušťky 2-3 mm. Vykrojte 4 kruhy o průměru 15 cm. Formičky vymažte máslem, vyložte kruhem těsta a lehce přitlačte na dno i okraje. Na těsto rozdělte brusinky, potřete kozím sýrem a přesahující těsto z okrajů přeložte přes náplň. Pečte v troubě na nejnižší příčce 20 minut.
Dortíky vyjměte z formy a přeneste na talíře. Posypte zbylým tymiánem a podávejte nejlépe ještě horké nebo teplé.
Doba přípravy: 20 minut a 50 minut na pečení a odpočívání těsta
TIP: Do konce listopadu si můžete užít brusinkový měsíc
Lívance s brusinkovo–malinovým přelivem. Tapas s domácím bazalkovým pestem a macerovanými brusinkami. Hruškový koláč s brusinkami v čokoládě. Sbíhají se vám sliny? Pak přijďte do Bistra KIDÓ v průběhu listopadu a ochutnejte speciální brusinkové menu.
Bistro KIDÓ najdete na pražské Letné ve Šmeralově ulici. Vaří zásadně z čerstvých ingrediencí a zakládají si na originálních domácích receptech. Každý den tu můžete ochutnat domácí a jednoduchou kuchyni z lokálních surovin. Kompletní denní menu zde seženete za 135 Kč.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.