Podzim je zajímavé roční období. Ať už svou měnící se strukturou počasí, kdy přes slunečno a krásné barvy padajícího listí přecházíme až po sychravé mrazivo a tmu, tak je to hlavně také doba sklizně a zpracování potravin nám blízkých a lehce dostupných. Mezi takové bezesporu patří zelí, o němž jsem se zmínila už minule v článku marinované zelí a o kterém bude řeč i dnes, jak jsem vám právě na závěr uvedeného článku slíbila. Přínáším vám recept na koložvárské zelí, dobrotu, kterou je třeba prostě ochutnat. Tento recept nám přinesla naše "babinetí kuchařka" Bety a můžu vás ujistit, že je to právě ona, která na našich diskuzích způsobuje to, že jsou aktivovány veškeré chuťové buňky uživatelek. A proto jsem moc ráda, že její recepty vám všem budu postupně moci představit i zde. Sama Bety k tomuto receptu říká : ..."prosím nelekněte se toho, že se vaří zelí a rýže dohromady"...
Potřebujeme
- 1 sklenice kysaného zelí
- 2 sáčky rýže (lepší předvařená)
- 500 g mletého masa
- 1-2 kvalitní klobásy (např. Csabai)
- cibule
- sůl
- pepř
- mletá paprika
- 2 kelímky kysané smetany
Postup
Rýži vsypeme do zelí, přidáme vodu podle potřeby a uvaříme do poloměkka.
Mleté maso ochutíme solí, pepřem a mletou paprikou. Toto pak opražíme na cibulce.
Kvalitní klobásu, kdy nejlepší je opravdu Csabai, tu chuť nenahradí nic,nakrájíme na drobné kousky.
Uvařené zelí s rýží, opražené maso a nakrájenou klobásu smícháme a směs poté vložíme do nepřilnavého kastrůlku nebo pekáčku (nebo pokud nemáme nepřilnavý, tak do vymazaného tukem). Zalijeme dostatečným množstvím - minimálně alespoň 2 ks - zakysané smetany.
Pečeme v troubě nejprve zakryté, poté ke konci odkryjeme.
A jaké jsou vaše oblíbené recepty se zelím? Podělte se s námi v komentářích a nebo navštivte přímo naše diskuze o vaření. Potěší nás také jakékoliv vaše postřehy či tipy, co byste zde v našich receptech rádi našli. Těšíme se na vás.
Závěrem nezbývá, než popřát dobrou chuť !
Vaše názory
Zdarec. Ano, kolozvarska kapusta ( slovensky ) nebo-li kolozvarske zeli je moje velmi oblibene jidlo, vyhoda je, ze se nenadela mnoho nnadobi :-)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.