U nás doma milujeme zelí. Každý podzim máme mimo jiné spojen s tím, že jeden víkend se prostě krouhá, krájí, nakládá...a celou zimu pak tuto lahůdku máme k dispozici. Ta chuť je prostě nenahraditelná. Jsou stovky receptů, kde je zelí jedna z hlavních surovin. A ne nadarmo je klasické vepřo-knedlo-zelo typickým pokrmem naší republiky. Navíc o léčebném účinku zelí bylo už napsáno mnoho, takže každý v dnešní době už ví, že zelí je prostě velmi zdravé. A je něco lepšího než doma naložené zelí? Já za sebe říkám, že ne. Zelí je nyní lehce dostupné, tak proč to nezkusit? Rozpis receptu je určen pro pět kilo zelí, takže při větším množství (což my máme vždy) je nutno dopočítat suroviny - zejména na nálev.
- 5 kg zelí (bílé a nebo červené)
- 4 velké cibule
Nálev
- 1,5 dcl vody
- 7 dcl octu
- 10 dkg soli
- 25 dkg krystalového cukru
- 2 kávové lžičky pyrosiřičitanu
- kmín dle chuti
- hořčičné semínko
- pár kuliček pepře
Uvaříme nálev z vody, octa, soli, cukru (cukr lze nahradit v přesném poměru sacharinem - 25 dkg cukru = 25 tablet sacharinu). Zamícháme pyrosiřičitan (koupíme v drogérii) a necháme vychladit.
Zelí očistíme, nakrouháme, smícháme s jemně nakrájenou cibulí a zalijeme chladným nálevem. Necháme 12 hodin stát.
Poté přidáme kmín, hořčičné semínko a pár kuliček pepře. Vše řádně promícháme, natlačíme do sklenic a zalijeme nálevem (tím, který nám zůstane po zelí - během těch 12 hodin zelí pustí "šťávu". Pořádně zavíčkujeme a sterilizujeme 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia.
K zelí se budeme zcela jistě vracet i v našich dalších článcích. Už brzy na vás čeká například recept na vynikající zelný salát připravený právě z tohoto marinovaného zelí a nebo na koložvárské zelí naší babinetky Bety.
Vaše názory
Máme letos odzkoušeno , jen litujem že jsme si ho udělali tak málo jen 12 sklenic na zkoušku.Příště si ho musíme udělat víc.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.