- 750 g mouky Zlatka
- 150 g másla
- 380 g kandovaného ovoce
- 60 g kandované pomerančové kůry
- 180 g kandované citronové kůry
- 150 g nakrájených loupaných mandlí
- 125 g cukru
- 5 polévkových lžic rumu
- 70 g kvasnic
- 1/4 l mléka
- strouhanou kůru z jednoho citronu
- vanilkový cukr
- sůl
- máslo na vymazání formy
Posyp:
- 50 g másla
- moučkový cukr
Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek a do něj vlijeme kvasnice rozmíchané ve čtyřech polévkových lžících mléka se špetkou cukru.
Necháme vykynout.
Jakmile kvasnice vzejdou, přidáme zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, máslo (nejlépe nastrouhané nebo drobně nakrájené) a citronovou kůru.
Vařečkou zaděláváme těsto tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat puchýřky.
Přidáme kandovanou kůru, kandované ovoce, oloupané a krájené mandle, rozinky a rum.
Pečlivě promícháme a necháme v teple 15 minut odpočívat.
Na pomoučeném vále těsto rozválíme a dáme do formy na biskupský chlebíček nebo rozválíme do čtverce a do závinu.
Přikryjeme utěrkou a necháme patnáct minut odpočívat.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 40 až 50 minut.
Upečený závin můžeme (ještě horký) polít rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.