žloutkový krém: 4 žloutky, 4 lžíce moučk. cukru krém: 400 ml smetany ke šlehání, 2-3 kelímky mascarpone, odlivka jahodového likéru, rozmixované čerstvé jahody s cukrem (pokud v zimě nejsou, nahradíte jahodovou marmeládou nebo odkapaným jahodovým kompotem) čerstvé jahody, cukrářské piškoty, jahodový likér, kakao
Ve vodní lázni vyšleháme 4 žloutky se 4mi lžícemi cukru v hladký krém a necháme vychladnout. Do mascarpone postupně přidáváme vyšlehanou šlehačku a žloutový krém. Dochutíme rozmixovanými jahodami s cukrem a spojíme v jednu hmotu. Do krému nakrájíme na libovolnou velikost čerstvé jahody a promícháme. Formu vyplníme freschfólií a na dno naskládáme cukrářské piskoty. Lehce je zakápneme jahodovým likérem. Na piškoty naneseme krém s jahodami.. To celé opakujeme ještě s jedním patrem. Vršek uhladíme do hladka a posypeme kakaem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme na porce nožem nahřátým ve vlažné vodě. Recept nám poskytl šéfkuchař a majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, pan Hynek Vávra. Potěšení na Baště Výjimečně malebné prostředí, romantická terasa, milá obsluha a skvělá kuchyně. Takové jsou hlavní přednosti oblíbené restaurace Hliněná bašta v Průhonicích u Prahy, která svým hostům slouží již dlouhých třináct let. Už první chvíle návštěvy Hliněné bašty přinášejí mimořádný zážitek. Restaurace je totiž z jedné strany ukryta v umělém kopci, zatímco druhá strana s prostornou terasou je otevřena k malému, romantickému rybníčku. Při vstupu do restaurace navíc nemůžete minout dvě velká akvária s humry a langustami. Zatímco humři jsou v Česku již běžně k mání, langusta stále zůstává malou gurmánskou raritou (podává se zapečená se sýrovou krustou a limetkovým máslem). Mohutné trámy staré tři století a nepálené cihly dávají celému prostoru příjemný rustikální ráz. Ale nejdůležitější je samozřejmě kulinářská nabídka. Z poměrně rozsáhlého jídelního lístku si vybere úplně každý. Hlavní důraz je kladen na čerstvé ryby v nejrůznějších úpravách. Výtečný je například steak z tuňáka, který se připravuje v hliněné peci, mořský jazyk či halibut. Za zkoušku stojí i pikantní krevety či nezvyklá kombinace lososového tataráku, který je podáván s bramboráčky. Restaurace sází na domácí produkty a řadu věcí, včetně výborného pečiva, připravují zdejší kuchaři. V Hliněné baště se nepoužívají žádné polotovary, ale výhradně čerstvé suroviny. Proto v denní nabídce najdete také celou řadu sezónních pokrmů – na jaře zde například nechyběla jídla z lahodného chřestu či vynikající pečené kůzlečí maso. Zajímavostí jsou jídla z bizoního masa, které v Česku nabízí jen minimum restaurací. Milovníka neotřelých kombinací jistě osloví biftek s čokoládovou omáčkou či s horkými višněmi, odpůrci experimentů si mohou pochutnat na jehněčím či zvěřině. Zdejší vyhlášenou kuchyni, která je dílem majitele a současně i šéfkuchaře Hynka Vávry, doprovází široká nabídka českých, moravských a francouzských vín. V restauraci Hliněná bašta vládne až neuvěřitelně pohodová atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, na terase si dávají dostaveníčko ženy s kočárky a malými dětmi, mezi stoly nenápadně proplouvají číšníci a roznášejí výtečná jídla. Restaurace Hliněná bašta tak daleko více než tradiční českou hospodu připomíná výletní hospůdky ve Francii či Itálii. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale i cizinci trvale žijící v Česku. Hliněná bašta
Tip redakce: Jestli si chcete opravdu užít kulinářský zážitek, tak neotálejte a vyražte do Hliněné bašty třeba na nedělní oběd. Opravdu to nemá chybu!!
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.