Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Mini Farfalle s hráškem, šunkou a rajčaty

Mini Farfalle s hráškem, šunkou a rajčaty

11.8.2010 - Redakce Babinet

Tip pro maminky: Vyzkoušejte recept s mini těstoviny Panzani pro vaše děti Ingredience: (4 osoby)

  • 400 g Mini Farfalle
  • 300 g rajčat
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 200 g dušené šunky nakrájené na kostičky
  • 70 g nadrobno nakrájené cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, bílý pepř
  • 1. Oloupejte rajčata a nakrájejte je na kostky. 2. Cibuli osmažte na oleji, přidejte rajčata a nakrájenou šunku s hráškem. 3. Dle chuti osolte a opepřete a smažte 7 minut. 4. Mini Farfalle uvařte dle návodu. 5. Před podáváním těstoviny přelijte omáčkou. Těstoviny patří mezi jedno z nejoblíbenějších dětských jídel. Bylo tomu tak i za dob minulých v podobě nalámaných špaget s kečupem, posypaných sýrem. I takto připravené těstoviny bylo zábavné jíst. Vypadaly v dětských očích krásně barevné a soutěž o nejlepší „kečupový rolák“ se hrála snad v každé rodině. V dnešní době máme štěstí, že na trhu je velké množství nejenom tvarů těstovin, ale také výrobců, takže si můžeme vybírat i podle kvality. Nejsou totiž těstoviny jako těstoviny! U nás i ve světě velice populární značka Panzani, která se proslavila tím, že její těstoviny nikdy nelepí, uvedla letos v létě na trh novinku MINI těstoviny. Jak už název napovídá, jedná se o malé těstoviny, které ocení jak děti, tak i všichni dospělí gurmáni. Díky své „mini“ velikosti se lépe a jednodušeji konzumují než klasické „velké“. Už není nutné těstoviny dětem lámat před uvařením, krájet na talíři nebo dokonce vařit polévkové těstoviny jako hlavní pokrm. „Těstoviny jsou vhodná příloha pro děti. Jsou snadno stravitelné a přitom mají nižší glykemický index než knedlíky nebo rýže. Nižší glykemický index potravin je důležitý jako prevence cukrovky a obezity. Přílohy s nižším glykemickým indexem lépe zasytí. Ideální je úprava na zkus, protože pokud těstoviny vaříme příliš dlouho, zvyšuje se jejich glykemický index. Těstoviny z tvrdé pšenice semoliny (pozn. MINI těstoviny) mají vyšší obsah minerálních látek než těstoviny z normální pšenice. Obsahují více lepku, proto se nerozvařují a nelepí“, říká RNDr. Ludmila Olivierusová. „Co mám dneska uvařit k večeři“? Neznám ženu, která by nestála na tomto gurmánském rozcestí. Speciálně ta, která má děti a hledá rychlé, chutné a zdravé pokrmy. MINI těstoviny mohou být inspirací pro nejednu maminku, která tak může svou rodinu překvapit originálním a chutným pokrmem, hotovým za pár minut. Samozřejmě záleží na omáčce, ale i zde platí v jednoduchosti je krása. „Není nutné zalévat těstoviny smetanovými omáčkami. Lepší službu svým dětem uděláte, když si do pečící formy dáte na kostičky nakrájená rajčata (pokud máte baby rajčátka, tak ty stačí jen rozpůlit), přidáte nasekanou bazalku, trošku nasekaného česneku (není však nutný), osolíte a necháte péct při 100°C asi 20 minut. Takto připravenou směs promícháte s MINI těstovinami, zakápnete olivovým olejem a posypete parmazánem. Můžete si připravit i jinou variantu a to přidáním tymiánu místo bazalky a nebo nasekanými olivami. Pokud byste chtěli směs více tekutou, jednoduše nechte směs povařit s rajčatovým pyré. Nápaditou a možná celkem originální variantou je těstovinový salát, který si druhý den mohou děti odnést ve svačinovém boxu do školy. Panzani MINI těstoviny chutnají úžasně teplé i studené“, říká šéfkuchař Roman Hadrbolec. Dáte-li na radu Romana Hadrbolce a budete se v kuchyni řídit svou fantazií, vykouzlíte těstovinové pokrmy, za které by se nemusel stydět žádný šéfkuchař.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz