Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Kuchařka pro dceru

Kuchařka pro dceru

8.12.2007 - Redakce Babinet

V sobotu 8.12.2007 spatřila světlo světa kuchařská prvotina Jany Zatloukalové. Tuto autorku většina z vás důvěrně zná z časopisu Apetit, kam příležitostně přispívá, pod přezdívkou Florentyna jste její články mohli zachytit v našem magazínu a konec konců kdo by neznal foodblog Bistro Florentyna. Janina Kuchařka pro dceru (sestru, snachu, vnučku, či přítelkyni) je kamarádka pro všechny dívky, které prošly kuchyní svých matek takřka nepoznamenány. Pozor vážení, tahle knížka je totiž jiná než ostatní kuchařky pro začátečníky. Soutěž uvnitř článku ukončena. S Kuchařkou pro dceru získáte rádce a kamarádku, která vás naučí o vaření přemýšlet, vezme vás za ruku a pomůže odhalit kuchyňská tajemství. A pokusí se zabránit zbytečným kulinářským katastrofám, díky ní uvaříte dokonalé jídlo hned napoprvé. Ve své kuchyni můžete vládnout Vy, v dobré společnosti s pohodou a báječnou vůní. S touto knihou se naučíte úplně vše, co budete potřebovat  od špaget po svíčkovou. Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují kritické okamžiky přípravy. Díky nim zvládne vaření každý. Jako bonus je do každé kuchařky vloženo 16 záložek zdarma - své oblíbené recepty nemusíte hledat - založte si je! O autorce Jana Zatloukalová (*1975), matka čtyř dětí, byla jednou z těch dívek, které toho doma, co se týče vaření, zrovna moc nepochytily. Když ji prázdné hrnce ve vlastní kuchyni přinutily se do vaření pustit, marně si nad hromadami zakoupených kuchařek lámala hlavu, co je to "dusit do měkka" nebo "středně vyhřátá trouba. Nakonec se vaření stalo jejím koníčkem a za množstvím kuchařských experimentů se objevují úspěchy. Přispívá do časopisu Apetit, provozuje kuchařský blog a sní o tom, že si jednou otevře bistro. Jana Zatloukalová se učila vařit sama, z kuchařek a spoustou nepovedených experimentů. Postupně se za dlouhou řadou nepovedených experimentů začaly objevovat úspěchy, na trnitou cestu, která k nim vedla, ale nezapomněla. Když její prvorozená dcerka těžce onemocněla a musela dlouhodobě ležet v nemocnici, Jana využila času, který tam trávila s ní, a začala pro ni sepisovat kuchařku, aby ji podobných problémů ve vzdálené budoucnosti uchránila. Malá Lucinka nakonec svůj boj prohrála, ale Jana kuchařku dokončila. A z knížky původně určené jen její dceři udělala kamarádku pro všechny dívky - dcery - které, stejně jako kdysi autorka, prošly kuchyní svých matek takřka nepoznamenány. Kuchařka pro dceru ISBN 978-80-87049-09-9 Vydalo nakladatelství Smart Press, s. r.o. www.smartpress.cz, cena 599 Kč Na stránkách nakladatelství můžete do kuchařky nahlédnout a navíc zde právě nyní získáte kuchařku s 20% slevou. Soutěž Výherce soutěže o Kuchařku pro dceru S.Filipovou, K.Slámu a L.Krahulcovou bude kontaktovat nakladatelství SmartPress. Gratulujeme!   DoporučujemeTest: Jaká jste kuchařka? Vstupujete do své kuchyně s úsměvem na rtech, nebo se musíte dlouho přemlouvat, abyste vůbec otevřeli její dveře? Vaříte večeře s láskou, nebo je přenecháváte nepříteli (a jejich přípravu taky)? Zavrhli jste jednou pro vždy myšlenku, že se naučíte uvařit svíčkovou, nebo vám nedělá problémy vyzkoušet něco nového? A hlavně - přemýšleli jste někdy o tom, proč na tom s vařením jste tak, jak jste? Kuchařka pro dceru tak dává naději všem, kteří prošli vzděláváním v maminčině kuchyni nepoznamenáni a s maximální možnou absencí. Není to jen další sbírka receptů, ale osobní výpověď té, která toho doma v kuchyni také příliš nepochytila a svedla se svými hrnci a vařečkami nelítostný boj. Nečekejte snadné recepty plné vychytávek z lahůdkářství, rychlé chvaty s drahými surovinami nebo ztřeštěné nápady pro prázdnou lednici a pět minut, které zbývají do zasednutí ke stolu. Knížka vás osloví, jen pokud se chcete naučit uvařit dobrý guláš, skvěle upéct obyčejné kuře a časem třeba i vyrobit dort k narozeninám. Dokáže vás přesvědčit, že všechno tohle zvládnete napoprvé (ano, i svíčkovou) a že špagety s kečupem patří minulosti. Provede vás vaší kuchyní tak, jak by to udělala vaše maminka, kdyby na to měla čas a nebo příslušné vlohy. Zpátky k úvodním otázkám - jak že jste na tom s vařením? Stojíte o poodhalení některých temných stránek vaší kuchařské duše? Následující test vám pomůže. Vezměte si k ruce tužku, papír a hrnek kávy, začínáme! U každé otázky si poznamenejte písmeno odpovědi, která je nejbližší vašemu stylu vaření. Až projdete všech deset otázek, podle tabulky si spočítejte dosažené body. 1. Je večer, čas přípravy večeře. Co uděláte ze všeho nejdřív? a. Zavoláte kamarádce, postěžujete si, popovídáte a k večeři si dáte párky, instantní polívku nebo chleba s máslem b. Zavoláte mamince o radu, nejspíš vás stejně vyzve, abyste si k ní došli pro kastrůlek s jídlem c. Večeři jste naplánovali už den předem nebo nejpozději dnes dopoledne a nákup obstarali po cestě z práce, takže si jen oblíknete zástěru a jdete na věc d. Vzpomenete si na jeden ze svých oblíbených vyzkoušených receptů a ten zrealizujete. Koneckonců příslušné suroviny máte stále při ruce nebo v mrazáku 2. Podle čeho vaříte nejčastěji? a. Podle své ohmatané, letité a spolehlivé kuchařky b. Podle nálady. Někdy na základě přání zbytku rodiny, někdy podle své chuti, někdy podle kuchařky a občas podle časopisu o vaření nebo internetu c. Podle svých zápisků, které vám nadiktovala maminka nebo které jste si opsali z jejích zdrojů d. Po paměti nebo z nejroztodivnějších útržků s ručně psanými recepty, které jste nasbírali po kamarádkách (a že jich je!) 3. Jak často kupujete potraviny? a. Nenakupuji, dělá to za mne někdo jiný (a navíc mám přísun domácích surovin) b. Do obchodu jezdím o víkendu, kupuju na celý týden dopředu. Polovinu věcí uskladním v mrazáku a koupím také dost trvanlivých potravin, takže mám vyřešené vaření na celý týden c. Do obchodu chodím 2-3x týdně, abych měla při ruce dostatek čerstvých potravin a pečiva. Některé věci ale ukládám na delší dobu do mrazáku, například maso, abych nemusela tak často k řezníkovi d. V podstatě každý den (po cestě z práce). Doma skoro žádné zásoby nemám, takže musím koupit aspoň to, co je potřeba na večeři 4. Když vaříte podle nového receptu, očekáváte úspěch? a. Po pravdě řečeno ano, ale mám strach, že se něco v průběhu přípravy pokazí. b. Ne. Vaření podle nového nevyzkoušeného receptu je čirý hazard se surovinami. Ještě nikdy se mi nepodařilo dosáhnout takového výsledku, jaký jsem očekávala nebo jaký byl na fotografii c. Ano. Už podle receptu poznám, jestli se jídlo z něj dá uvařit nebo jestli se mě někdo pokouší mystifikovat. Recept jen letmo skouknu, nechám se jím inspirovat, ale postup, výběr a množství surovin si uspořádám podle sebe d. Ano. Pokud to snad někdy vypadá, že se jídlo při vaření chová jinak, než by mělo, postup upravím podle potřeby a výsledek zachráním 5. Jak často zkoušíte nové věci? a. Pořád. Stálic na domácím jídelním lísku mám velmi málo. Vařím podle momentální nabídky sezónních surovin, ať už je to cokoli, a neváhám kvůli nim hledat recept nebo ho dokonce vymyslet b. Vyjímečně, jen když mi někdo důrazně doporučí svůj vyzkoušený, úžasný a jedinečný recept a důsledně mi popíše jeho přípravu v kuchyni c. Docela často, ráda zkouším nové recepty od kamarádek a s chutí vařím nevyzkoušené věci podle kuchařek a časopisů d. Nikdy. Jsem ráda, že zvládám uvařit pár základních jídel a na další rozšiřování repertoáru nemám chuť ani čas 6. Co vás na novém receptu nejvíc láká k vyzkoušení? a. Suroviny b. Fotografie c. Zajímavý fígl v postupu, který ještě neznám d. Snadnost postupu nebo doporučení kamarádky 7. Dělíte se o svou kuchyň? a. Ochotně a kdykoli b. Nerada, jen když není vyhnutí a někdo mě odstrčí od sporáku c. Když za mě někdo uvaří, tak ano, jinak ji ale považuji za svoje království d. To nepřipadá v úvahu 8. Právě jste položili základ dnešní večeře a hrnec teď trůní na vařiči. Co vám proběhne hlavou, než se jídlo dovaří? a. Voní to báječně, už se těším na výsledek. b. Večeře se vaří, jdu si chvíli něco přečíst. c. Snad to dobře dopadne. d. To jsem sama zvědavá, co z toho bude. 9. Dostanou se do vaší kuchyně neznámé a nevyzkoušené suroviny? a. Vyjímečně si je sama koupím, ale potom většinou stejně nevím, co s nimi b. Občas, když mi je někdo přinese k vyzkoušení c. Nemají odkud. d. Ano, když mám náladu, ráda zkouším nové věci a vyhledávám si kvůli nim zajímavé recepty 10. Co to znamená blanšírovat zeleninu? a. Nemám nejmenší tušení b. Rychle ji uvařit v osolené vodě c. Krátce ji povařit v osolené vodě, slít a propláchnout studenou vodou d. Pomalu ji vařit v osolené vodě Bodovací tabulka

Otázka
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
A
1
2
1
1
3
3
0
2
2
0
B
0
3
2
0
1
0
2
3
1
2
C
3
0
3
3
2
2
1
1
0
3
D
2
1
0
2
0
1
3
0
3
1
Vyhodnocení 0-7 bodů Nezoufejte nad svými nekuchařskými sklony, máme pro vás dobrou zprávu! Nic není předem ztraceno, také z vás může být skvělá a opěvovaná kuchařka. Postupujte od snadných věcí ke složitějším, poslouchejte rady známých, a ze všeho nejdřív se naučte upéct kuře a uvařit guláš (třeba právě podle Kuchařky pro dceru). Koukněte se u kamarádky na video s Jamie Oliverem nebo Nigellou Lawson a dívejte se, jak vaří, pokud vás někdo může naladit správným směrem, tak jsou to oni! 8-15 bodů Výborně! Pár kuchařských úspěchů už máte za sebou, tak proč hned myslet na to, co se vám kdy nepovedlo? Přestaňte pátrat po nových druzích instantních polévek a raději se přibližte k regálu s ovocem a zeleninou, ty vás dokáží inspirovat mnohem lépe. Vezměte do ruky svoji oblíbenou kuchařku a zapátrejte, jak by se dala trocha zeleniny vpašovat do večeře, vaše kuchyně rázem dostane novou, lepší a jedlejší image. Časem se odhodlejte také k objevování nových kousků masa a ryb, skoro vám závidíme, kolik chutných překvapení na vás ještě čeká! 16-23 bodů Nechávat si mluvit do vaření opravdu nepotřebujete. Základní repertoár zvládáte na jedničku s hvězdičkou a někdy už možná máte pocit, že vaření zavání nudou a povinností. Nebojte se proto experimentovat, jste tak zdatná kuchařka, že případný neúspěch snadno zamaskujete! Zkoušejte nové techniky, nové postupy, nové suroviny, překvapíte nejen sebe, ale jistě i někoho dalšího. 24-30 bodů Jste báječná kuchařka, která přivede na svět vše, co si zamane. Pětichodový sváteční oběd není výjimkou. Klidně byste si z fleku mohla otevřít kuchařskou školu. Ale ruku na srdce  jak je na tom vaše dcera?  

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

*/ ?>