Lenka Požárová, zapálená kuchařka a sběhlá daňová poradkyně, hrne na pulty knihkupectví, obchodů se zdravou výživou i supermarketů (ano, tam všude je seženete) jednu originální monotematickou kuchařku za druhou. Čeští milovníci a milovnice jednoduché a přitom originální kuchyně, si tak už mohli pochutnat na hravých kuchařkách dýňových, špenátových, mrkvových a chřestových. Teď, na prahu jejich sezóny, vychází v pořadí už pátá kuchařka, věnovaná švestkám.Švestky jsou sice typicky české, ale s výjimkou pár buchet, povidel a slivovice se v běžné kuchyni zas až tak moc nechytají. Jak ale dokazuje Lenka Požárová, nemusejí být na věky odsouzeny jen k této klasické trojkombinaci. Švestky si totiž výborně rozumí i s bílým a jehněčím masem, rybami, ořechy a sýry a sem tam i nějakou zeleninou. I když v knize převažují především sladké recepty (pečené i nepečené, buchty a koláče některé z nich nápadně připomínají českou klasiku, jiné zase příjemně překvapí), švestkově modrá kuchařka obsahuje i masové, zeleninové a malé slané dobroty. Švestky - čerstvé i sušené - tvoří většinou originální třešničku na dortu, maličkost, která dodá na první pohled obyčejnému jídlu šmrnc. Rozhodně jde o výbornou inspiraci, protože švestky, zdá se, dokážou oživit především masové dobroty všude tam, kde zavládla nuda kulinářského stereotypu. Všechny recepty jsou samozřejmě tradičně doplněny historkami ze zákulisí a tipy, jak uvedené recepty ozvláštnit nebo obměnit. Viditelně měly u minulých kuchařek úspěch, protože tentokrát je najdeme snad u každého z receptů. Kniha opět vychází v praktické kroužkové vazbě a originální grafiku doplňují i krásné fotky všech jídel, které rozhodně nedoporučuji prohlížet si s prázdným žaludkem. Jediné, co mi jako ctitelce nemasitých pokrmů na nové švestkové kuchařce z řady Což takhle dát si... trochu chybí, je větší počet zeleninových receptů. Ještě, že jsem taky tak na sladké - myslím, že množství lákavých sladkých receptů mi ten nedostatek vynahradí. Otázkou jenom zůstává, co na to moje postava... Ze švestkových receptů Lenky Požárové vybíráme: Kuře na badyánu /s vínovýma švestkama/ pro 4 osoby, příprava 25 minut + 20 minut pečení 4 ks kuřecích prsíček (po 150 g), 600 g brambor, 200 g čerstvých vypeckovaných švestek, 200 ml červeného vína, 4 hvězdičky badyánu, 1 lžička bramborového škrobu, olej, sůl, jarní cibulka na ozdobu Brambory pokrájejte na silnější plátky, rozložte na plech vyložený pečícím papírem (mohou se částečně překrývat) a pečte při teplotě 200 stupňů Celsia asi 20 minut. Kuřecí řízky osolte a opečte na troše oleje nebo ogrilujte z obou stran dozlatova. Švestky pokrájejte na čtvrtky, zalijte vínem, přidejte badyán a poduste asi 3 minuty. Badyán vyndejte a vmíchejte škrob, aby tekutina mírně zhoustla. Kuřecí řízky a švestky rozložte na talíře. Podávejte s plátky pečených brambor, ozdobte jarní cibulkou. Tip: Vínové švestky zkuste na talíři posypat trochou strouhaného perníku. Pohankový štrúdlík /provoněný skořicí/ 2 nohavice, příprava 25 minut + 20 minut pečení 500 ml mléka, 400 g listového těsta, 200 g čerstvých vypeckovaných švestek, 200 g pohanky, 30 g hnědého cukru, 1 lžíce skořice, mouka na pomoučení Na ozdobu: 60 g vlašských ořechů, 20 g másla, javorový sirup nebo med Pohanku s mlékem přiveďte k varu, snižte teplotu, přidejte skořici, cukr a vařte asi 5 minut do zhoustnutí. Do vlažné pohanky vmíchejte půlky švestek (velké švestky rozčtvrťte) a směs navršte na okraj poloviny rozváleného listového těsta. Těsto srolujte do štrúdlu a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Stejně postupujte i u druhé půlky listového těsta. Pečte asi 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 180 stupňů Celsia). Před podáváním opečte ořechy dozlatova pár minut na másle. Štrúdlík rozkrájejte na porce, ozdobte ořechy a pokapejte javorovým sirupem. Lenka Požárová: Což takhle dát si... švestky, www.zapalena-kucharka.cz
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.