Jedna surovina, recept bez práce, dokonalý zážitek... Tak by se dala zjednodušeně popsat božská pečená řepa. Vidíte tu spečenou ježibabu na fotce? Ve skutečnosti je to zakletá princezna plná barev a chutí!Od loňské návštěvy řecka jsem převzal tamní úpravu řepy: celou uvařenou řepu v sladkokyselé vodě (cca 45 minut) olupeme a nakrájíme na kolečka tlustá cca 0,5 - 1 cm, přelijeme olivovým olejem, ochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Následuje ekstase ;)
Minulý týden jsem objevil v mé nové (a zatím jediné) italské kuchařce (str. 593) průzračně jednoduchý recept na ještě lepší přípravu červené řepy - pečení v troubě. Tohle mě opravdu nikdy nenapadlo a přitom je to tak snadné! Jak na to? Celé řepy dobře omyjete pod tekoucí vodou, zabalte je důkladně do alobalu (tak aby to hezky těsnilo) a na plechu nebo zapékací misce pečte na plný knedlík (plný knedlík = 220 stupňů) cca 2 hodiny. Dvě hodiny?! To je strašně mooocccc, říkáte si.., ale ono se to opravdu vyplatí! Až budou řepy upečené (propíchejte je vidličkou, slupka by měla být jako u pečené brambory v ohni), vyndejte je, oloupejte nožíkem a pokrájejte na tenčí plátky. Přelít můžete dle své chuti olivovým olejem, ale i vinným octem (doporučuje Marcella Hazan). Já obvykle vystačím s trojbojem - olivový olej, drcený pepř a sůl. Nic víc není potřeba. Hotová chuť mě uzemnila na hodně dlouho. Pečená řepa je koncentrovaná, sladká a příjěmně kouřová. Připomíná pečené brambory v popelu. Zkrátka neopakovatelná. Poznámka Pokud jste si znechutili červenou řepu v mládí (nebo ve školce jako např. pan Cuketka) v podobě nenáviděného konzervovaného salátu z červené řepy s vtíravou anýzovou příhutí - tohle je recept, který pro vás ztracenou chuť probudí na plno! Převzato ze šťavnatého blogu pana Cuketky. Upravila redakce FoodLife.cz.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.