Když jsem jedno jarní víkendové odpoledne, vyrazila na Den Afriky do brněnského Semilassa, těšila jsem se, že po dlouhé době uvidím starého kamaráda. S kamarádem, jakožto členem organizačního týmu jsme se skutečně jen letmo viděli. Zato mě v sále plném přívětivých Afričanů čekal zajímavostmi nabitý program s labužnickým zlatým hřebem - ochutnávkou afrických specialit. Jak se jedinec v menšině cítí mezi početnou většinou cizinců naprosto jiné mentality, jsem si mohla vyzkoušet už před pár lety na Filipínách. Tam na to ale turista-běloch byl připraven a ta zvláštní nejistota se dala očekávat. Že si tenhle pocit zopakuji přímo v centru Brna, mě ani na chvíli nenapadlo. Mezi hrstkou bělochů se proplétaly roztomile neposedné africké děti, připravující se na módní přehlídku. Rodiče, často oděni do tradičních afrických oděvů, mezi sebou vřele debatovali, podívat se přišla i početná skupina arabských kolegů. O Africe mluvily Jejich Excelence velvyslankyně JAR a Ghany, v programu se představily státy, o kterých jsem do té doby neměla ani tušení a samozřejmě nechybělo vystoupení českých členů klubu přátel Afriky. Co však představovalo pro gurmána neodolatelné lákadlo, bylo foyer obestavěné varnými nádobami s nespočetnými africkými dobrotami. Afrika je exotická země, vzdálená, neznámá a pro nás často zahalená rouškou bídy a chudoby. Celý tento kontinent, její obyvatelé, život, tradice a zvyky však nejsou jen o bídě. A stejně tak ani africká kuchyně není jen o plackách a banánech. A věru stojí za pozornost. Ostatně přesvědčit se na vlastní kůži můžete už 25. května. V brněnském Semilasse se právě v pátek 25.5.2007 koná další ročník Dne Afriky. Od 18 hodin vás zde bude čekat výstava africké kultury, módní přehlídka afrických oděvů, africká etnická hudba a tance a v neposlední řadě ochutnávka afrických jídel. Letáček akce k nahlédnutí zde. Ačkoliv Afrika rozhodně stojí za povšimnutí celá, na stránkách FoodLife nemůžeme jinak, než se zaměřit na téma nám nejbližší, tedy na jídlo :) Několika africkým specialitám (vynecháme-li turisticky oblíbené státy severní Afriky) se už podařilo proniknout i do končin evropských, a dokonce i českých, nejznámějším je snad kuře Yassa. Řadu dalších, neméně chutných afrických specialit, však znovuobjevení na půdě našeho kontinentu teprve čeká. Zvláště jde-li o pochoutky států střední Afriky. Máme tušení, že to bude objev velkolepý a neodpustíme si neudělat průkopnický krůček první.
Výlet do Afriky
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.