„Do třetice všeho dobrého…,“ řekly si autorky této knížky, proslulá kuchařka a spolumajitelka restaurace Čirina – Irena Košíková a překladatelka Dana Melanová, a napsaly třetí kuchařskou knihu. Po předchozích Vaření s Čirinou a V kuchyni s Čirinou je to jejich třetí sbírka skvělých receptů a návodů, jak si dobrým jídlem zpestřit život. Tentokrát více zabrousily do cizích krajů a kromě tradičních českých, slovenských a maďarských receptů předkládají i u nás méně známé návody na přípravu jídel francouzských, italských, španělských, řeckých, čínských… Labužníci si při čtení receptů přijdou na své, strávníci zaplesají, až budou lákavé výtvory konzumovat. ISBN: 978-80-7246-446-3 Váz., asi 176 stran, ilustrováno, barevná fotografická příloha, 249 Kč Čína V Číně byla příprava jídel považována za umění už před několika tisíciletími. Francouzi rádi říkají, že Čína a Francie jsou dvě země, které daly lidstvu kuchařské umění a zdvořilost. Ovšem sami přiznávají, že v Číně se jedla rafinovaná jídla elegantními hůlkami v době, kdy ještě celá Evropa včetně Francie brala jídlo do prstů. Čína je obrovská země a probírat se její kuchyní by bylo určitě zajímavé, ale vhodné pro úplně jinou publikaci. Tedy jenom stručná a pohříchu jednoduchá informace o jídlech, která můžete najít na jídelních lístcích v nečínských restauracích: na severu Číny v Pekingu jsou v oblibě hodně kořeněná a pálivá jídla, v oblasti kolem S´čchuanu milují jídla připravovaná nasladko a takzvaně hlavním městem čínského labužnictví je Kanton na jihu země. Číňané umějí nádherně krájet maso na úhledné kousky, aby se jim dobře jedlo hůlkami, a připravují je třemi způsoby: v páře, vařením a na tuku. Příprava je vždy velice rychlá, takže maso je šťavnaté a zůstávají v něm všechny živiny. Stejně zacházejí Číňané se zeleninou. Správně upravená čína hýří na talíři barvami, zelenina křupe, ale přitom není syrová a zachovává si barvu. Připravit dobrou čínu je snahou každého zapáleného kuchařského amatéra, i když skutečný Číňan by měl patrně proti naší úpravě námitky. Každý národ si však musí trochu přizpůsobit exotické chutě a vzít si z cizí kuchyně jenom to, co dokáže vyrobit. Pamatuju si, jak jsme v sedmdesátých letech vařili čínu z náhražek, nebylo nic, ani sójová omáčka, natož čínské víno, koření, rýžová pálenka. Vždycky když nějaký šťastlivec přivezl z ciziny originál, ochutnávali jsme a potom zkoušeli doma vyrobit náhražky z našich dochucovadel. Sláva, teď už nemusíme nic nahrazovat, jenom vařit a s chutí pojídat. Jen jedna rada pro přípravu čínských jídel, avšak velmi podstatná: když připravujete maso či zeleninu na tuku, musí se to dít zprudka a rychle, abyste dosáhli správné křehkosti a šťavnatosti hotového pokrmu. Toho však docílíte pouze na plynu, tedy na přímém ohni. Podle mých zkušeností vám elektrická plotýnka jídlo udusí a není to ono. Čínu nesolím, stačí sójová omáčka a glutasol. vyzkoušejte recept na Štěstí (Šuang-si) Rozpis pro 4 osoby: 60 dkg hovězí roštěné, 2 lžíce namočených černých hub (Jidášovo ucho), 1 cibule, 1 pórek, hrst spařeného hlávkového zelí, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 mokka lžička cukru, 1 lžíce nakládané kapie, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky, 2 lžíce máčeného škrobu, 1 vejce, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce oleje Maso nakrájíme na tenké krátké plátky, dáme do misky, vyklepneme na ně vajíčko, zasypeme solamylem, čímž na mase vytvoříme kašičku. Na větší pánvi rozpálíme olej, naložené maso zprudka opékáme a roztrháváme dvěma vidličkami od sebe, aby se rovnoměrně propeklo a kousky byly hladké a oddělené, olej slijeme, přidáme veškerou uvedenou zeleninu i houby, vše pokrájené na kousky, promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a zatáhneme
Vyhrajte kuchařku s Čirinou na cestách
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.