Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Vyhrajte kuchařku s Čirinou na cestách

Vyhrajte kuchařku s Čirinou na cestách

6.10.2010 - Redakce Babinet

„Do třetice všeho dobrého…,“ řekly si autorky této knížky, proslulá kuchařka a spolumajitelka restaurace Čirina – Irena Košíková a překladatelka Dana Melanová, a napsaly třetí kuchařskou knihu. Po předchozích Vaření s Čirinou a V kuchyni s Čirinou je to jejich třetí sbírka skvělých receptů a návodů, jak si dobrým jídlem zpestřit život. Tentokrát více zabrousily do cizích krajů a kromě tradičních českých, slovenských a maďarských receptů předkládají i u nás méně známé návody na přípravu jídel francouzských, italských, španělských, řeckých, čínských… Labužníci si při čtení receptů přijdou na své, strávníci zaplesají, až budou lákavé výtvory konzumovat. ISBN: 978-80-7246-446-3 Váz., asi 176 stran, ilustrováno, barevná fotografická příloha, 249 Kč Čína V Číně byla příprava jídel považována za umění už před několika tisíciletími. Francouzi rádi říkají, že Čína a Francie jsou dvě země, které daly lidstvu kuchařské umění a zdvořilost. Ovšem sami přiznávají, že v Číně se jedla rafinovaná jídla elegantními hůlkami v době, kdy ještě celá Evropa včetně Francie brala jídlo do prstů. Čína je obrovská země a probírat se její kuchyní by bylo určitě zajímavé, ale vhodné pro úplně jinou publikaci. Tedy jenom stručná a pohříchu jednoduchá informace o jídlech, která můžete najít na jídelních lístcích v nečínských restauracích: na severu Číny v Pekingu jsou v oblibě hodně kořeněná a pálivá jídla, v oblasti kolem S´čchuanu milují jídla připravovaná nasladko a takzvaně hlavním městem čínského labužnictví je Kanton na jihu země. Číňané umějí nádherně krájet maso na úhledné kousky, aby se jim dobře jedlo hůlkami, a připravují je třemi způsoby: v páře, vařením a na tuku. Příprava je vždy velice rychlá, takže maso je šťavnaté a zůstávají v něm všechny živiny. Stejně zacházejí Číňané se zeleninou. Správně upravená čína hýří na talíři barvami, zelenina křupe, ale přitom není syrová a zachovává si barvu. Připravit dobrou čínu je snahou každého zapáleného kuchařského amatéra, i když skutečný Číňan by měl patrně proti naší úpravě námitky. Každý národ si však musí trochu přizpůsobit exotické chutě a vzít si z cizí kuchyně jenom to, co dokáže vyrobit. Pamatuju si, jak jsme v sedmdesátých letech vařili čínu z náhražek, nebylo nic, ani sójová omáčka, natož čínské víno, koření, rýžová pálenka. Vždycky když nějaký šťastlivec přivezl z ciziny originál, ochutnávali jsme a potom zkoušeli doma vyrobit náhražky z našich dochucovadel. Sláva, teď už nemusíme nic nahrazovat, jenom vařit a s chutí pojídat. Jen jedna rada pro přípravu čínských jídel, avšak velmi podstatná: když připravujete maso či zeleninu na tuku, musí se to dít zprudka a rychle, abyste dosáhli správné křehkosti a šťavnatosti hotového pokrmu. Toho však docílíte pouze na plynu, tedy na přímém ohni. Podle mých zkušeností vám elektrická plotýnka jídlo udusí a není to ono. Čínu nesolím, stačí sójová omáčka a glutasol. vyzkoušejte recept na Štěstí (Šuang-si) Rozpis pro 4 osoby: 60 dkg hovězí roštěné, 2 lžíce namočených černých hub (Jidášovo ucho), 1 cibule, 1 pórek, hrst spařeného hlávkového zelí, 1 lžička strouhaného zázvoru, 1 mokka lžička cukru, 1 lžíce nakládané kapie, 4 lžíce kvalitní sójové omáčky, 2 lžíce máčeného škrobu, 1 vejce, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce oleje Maso nakrájíme na tenké krátké plátky, dáme do misky, vyklepneme na ně vajíčko, zasypeme solamylem, čímž na mase vytvoříme kašičku. Na větší pánvi rozpálíme olej, naložené maso zprudka opékáme a roztrháváme dvěma vidličkami od sebe, aby se rovnoměrně propeklo a kousky byly hladké a oddělené, olej slijeme, přidáme veškerou uvedenou zeleninu i houby, vše pokrájené na kousky, promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a zatáhneme

Zúčastněte se naší soutěže. Odpovězte správně na soutěžní otázku a pět z vás vyhraje kuchařku s Čirinou na cestách.

Soutěžní otázka: jak se jmenují první dva díly kuchařek s Čirinou, které vydalo nakladatelství Motto? Nápovědu můžete nalézt zde GRATULUJEME: Ludmila Březinová – Mistřice, Miroslava Rőslerová – Vilémov, Jan Výda - Mladá Boleslav, Milan Jasoněk – Otice, Marie Mikulcová – Bělá pod Pradědem PRAVIDLA SOUTĚŽE: 1. Soutěž začíná 6.10.2010 a trvá do 20.10.2010.Pořadatelem soutěže je server FoodLife.cz. 2. Vaši odpověď posílejte na info@foodlife.cz. 2. Do soutěže budou zařazeni jen ti soutěžící, kteří správně zodpoví soutěžní otázku a připojí kontaktní údaje (jméno, ulici, číslo popisné, město, PSČ, případně telefon). 3. Již jednou odeslanou odpověď nelze zpětně opravit. Z jedné emailové adresy lze odpovědět jen jednou. 4. Soutěžit mohou pouze čtenáři serveru FoodLife.cz starší 18 let. Ze soutěže jsou vyloučeni členové a spolupracovníci redakce FoodLife.cz a jejich rodinní příslušníci. 5. Ceny pro výherce: 5 x Kuchařka s Čirinou na cestách 6. Výherci budou kontaktováni serverem FoodLife.cz na základě poskytnutých kontaktních údajů ve své odpovědi a bude s nimi domluven způsob předání výhry. 7. Z došlých odpovědí budou vyřazeny odpovědi nepravdivé, nedostatečné nebo nesplňující podmínky soutěže. 8. Výherci mohou předat svá osobní data pouze s jejich vlastním souhlasem

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.