Kniha tato obsahuje skutečně úsporné a vyzkoušené předpisy s rozpočty, jídelní lístky, dietní rady a předpisy na jídla pro nemocné a různé praktické rady pro hospodyňky. Každá úprava jídla je popsána tak, že i hospodyňka vaření neznalá může ihned s úspěchem vařit a jistě se jí každé jídlo podaří. Je to veliká přednost před jinými kuchařskými knihami. Upozorněte na tuto knihu a doporučte ji všem svým známým. Zasluhuje toho. Zlatá úsporná kuchařka vyšla poprvé již v roce 1926. Něco málo o autorce: Anuše Kejřová (1874–1926) byla majitelkou koncesované kuchařské školy, kterou založila v roce 1910 a kde také sama vyučovala. Kromě toho učila vaření ve školách a pořádala „kočovné“ kuchařské a hospodářské kurzy, v nichž učila dívky nejen vařit, ale také správně a hospodárně vést domácnost. Vydala celou řadu kuchařek, jimiž se zapsala do dějin kulinářství, a její recepty dnes patří k české klasice. Vyzkoušejte recept k králičího masa a dělejte si Marinovaného králíka na smetaně s knedlíkem králičí zadek, 10 dkg slaniny, zelená petrželka, sůl, 3 lžíce octa, 6–8 lžic vína, 4 dkg cibule, nové koření, pepř, jalovec, bobkový list, tymián, 7 dkg másla, smetana, mouka Očištěný králičí zadek zbavíme tuku a blanek a pak ho protáhneme hojně slaninou obalenou v drobně sekané zelené petrželce. Lehce osolíme, dáme do pekáče a polijeme smetanovou marinádou: do hrnečku dáme 3 lžíce octa, 6–8 lžic červeného stolního vína, 4 dkg jemně sekané cibule, 4 celé pepře, 3 nová koření, 2 jalovce, půlku bobkového listu, špetku tymiánu a dobře promíchané necháme na okraji plotny asi 20 minut stát, pouze zahřívat – vařit se to nesmí. Poněkud prochladlou marinádou polijeme králíka v pekáči a necháme v zimě v chladu asi 3 dny odležet. Každý druhý den králíka v marinádě obrátíme, aby se stejnoměrně proležel. V létě stačí, naložíme-li králíka den před úpravou a necháme ho přes noc v chladném sklepě doležet. Před pečením vyjmeme králíka z marinády; marinádu dáme s kořením i zeleninou do hrnečku. Na pekáči rozpálíme 4 dkg másla, 4 dkg na tenčí nudličky nakrájené slaniny, položíme na to králíka a za občasného polévání marinádou upečeme do měkka, nakonec přidáme více tepla, aby v troubě zrůžověl, přičemž ho potíráme vařícím máslem. Upečeného králíka nakrájíme na díly, dáme na horkou podávací mísu, obložíme tence nakrájeným a vařícím máslem přelitým knedlíkem. Omáčku na pekáči zahustíme koflíčkem kyselé smetany, ve které jsme rozmíchaly lžičku mouky, a necháme přejít několik varů. Pak ji procedíme na králíka na míse a zbytek podáme v hodně zahřátém omáčníku zvlášť. Takto upravený králík je velice chutný. Zlatá úsporná kuchařka s rozpočty nesmí chybět v žádné domácnosti, a proto zkuste své štěstí a zúčastněte se naší soutěže. Odpovězte správně na soutěžní otázku a tři z vás knihu vyhrají. Soutěžní otázka: Zlatá úsporná kuchařka vyšla poprvé v roce 1926 a od té doby se dočkala již a/patnácti vydání b/sedmnácti vydání Nápovědu můžete nalézt zde GRATULUJEME: Anna Řepíková - Horoměřice, Eva Torová - Kladno, Jindra Dvořáková - Bernartice PRAVIDLA SOUTĚŽE: 1. Soutěž začíná 14.9.2010 a trvá do 28.9.2010.Pořadatelem soutěže je server FoodLife.cz. 2. Vaši odpověď posílejte na info@foodlife.cz. 2. Do soutěže budou zařazeni jen ti soutěžící, kteří správně zodpoví soutěžní otázku a připojí kontaktní údaje (jméno, ulici, číslo popisné, město, PSČ, případně telefon). 3. Již jednou odeslanou odpověď nelze zpětně opravit. Z jedné emailové adresy lze odpovědět jen jednou. 4. Soutěžit mohou pouze čtenáři serveru FoodLife.cz starší 18 let. Ze soutěže jsou vyloučeni členové a spolupracovníci redakce FoodLife.cz a jejich rodinní příslušníci. 5. Ceny pro výherce: 3 x Zlatou úspornou kuchařku s rozpočty 6. Výherci budou kontaktováni serverem FoodLife.cz na základě poskytnutých kontaktních údajů ve své odpovědi a bude s nimi domluven způsob předání výhry. 7. Z došlých odpovědí budou vyřazeny odpovědi nepravdivé, nedostatečné nebo nesplňující podmínky soutěže. 8. Výherci mohou předat svá osobní data pouze s jejich vlastním souhlasem
Vyhrajte Zlatou úspornou kuchařku s rozpočty
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.