Skořicové, vanilkové a oříškové aroma nemá šanci určovat vůni našich domovů příliš dlouho. Odhozené ponožky a nevyvětrané peřiny začnou udávat ráz mnoha domácností hned s příchodem nového roku. Sotva sníme poslední zbytky cukroví a zameteme šupiny pod stolem, zapomeneme na to, že vůbec byly nějaké Vánoce. Někteří tak učiní hned, nedobrovolně a na povel (jedinci s novoročním předsevzetím zhubnout zase pár kilo), ostatním se vzpomínky na aromatické svátky zimy vytratí přirozeně a o týden později.Mám ráda nasládlou vůni vánočních svátků i těch pár týdnů, které jim předchází. Když už není vyhnutí, než nějak přetrpět šedivou, vlezlou zimu (všimli jste si, že nejen člověk, ale i příroda třetinu života prospí?), proti splínu z této roční doby hned na pomoc přispěchají hektické vánoční přípravy, adrenalinové nákupní výpravy i neudržitelná tajemství týkající se dárků na cestě. Je to o mnoho vzrušující, než sledovat z okna hašteření holých větví.
Proto: 1. tvrdím, že domácí vánoční vůně není nikdy dost (samozřejmě jen v této roční době), 2. ráda zkouším recepty, které voní vánocemi, protože ani těch není nikdy dost, a 3. jsem se zatoulala mimo jiné také na stránky Food TV a vyzvídala, co domácí bohyně Nigella Lawson chystá o Vánocích. Připravit její těstoviny s ořechovou omáčkou vypadalo stejně jednoduše, jako vyndat kuchyňského robota na linku a zazpívat mu koledu. V realizaci mi bránilo jediné: vepřová panenka, t.č. v lednici, která si vynucovala brzkou spotřebu. Ale už jsem ve svém životě čelila mnohem složitějším výzvám. Vím, že se sluší chlubit se novým receptem až tehdy, když dojde ke změně alespoň tří ingrediencí oproti originálu, přeformulují se instrukce a ještě se dodá uctivá zmínka o původním autorovi. Hned první podmínku nejspíš nesplňuji, ale nemůžu si pomoci. Nutně se s vámi potřebuji o tu dobrotu podělit. Sdílený recept je totiž dvojnásobně dobrý recept. Stejně jako kdokoli jiný, kdo aktuální obsah lednice přizpůsobil receptu (nebo naopak?), jsem nesmírně pyšná na své dílo. Byť je tohle jen obyčejný příběh obyčejných těstovin, říká, jak je pro nás nesmírně důležitá nadvláda nad cizími recepty. Můžeme si s nimi dělat, co se nám zachce, a autor s tím vůbec nic nezmůže. Může se vztekat nebo naopak v klidu dál sedět ve svém oblíbeném křesle a palci na rukou simulovat vzájemné oběžné dráhy dvojhvězdy, ale moc nad svými recepty definitivně ztratil ve chvíli, kdy kliknul na tlačítko odeslat u mailu pro svého vydavatele. Projevy vlastní vůle nás činí jedinečnými a zároveň také odpovědnými. Za nezdar nemůžeme autora vinit, pokud jsme přesně nedodrželi vše, co po nás žádal. V kuchyni neexistuje anonymní společná odpovědnost. Je to jen na nás.
- Těstoviny s ořechovou omáčkou a vepřovou panenkou /pro 4 osoby/
2 menší vepřové panenky, 1 lžíce oleje, 2 plátky veky, 1 kelímek smetany, 100 g vlašských ořechů (vyloupaných), 1 stroužek česneku, 1 a 1/2 lžičky soli, 250 g těstovin 1. Veku rozlámejte na několik kousků, vložte do menší misky a zalijte smetanou. Dejte vařit velký hrnec s vodou. Jakmile voda vře, přidejte lžičku soli, těstoviny, a uvařte je doměkka. 2. Než začne voda vřít, omyjte maso, odřezejte šlachy a tuk a nakrájejte na medailónky nebo nudličky. Začněte rozehřívat dostatečně velkou pánev, jakmile je horká, přidejte olej a maso a zprudka ze všech stran osmahněte. Zhruba po 5 minutách by mělo být maso dostatečně propečené. 3. V krátké chvilce, co se těstoviny vaří a maso nepotřebuje pozornost, přendejte do mixéru veku se smetanou, přidejte oloupaný česnek, ořechy a zbývající sůl a nechte mixovat asi 2 minuty dohladka. Pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu mléka do požadované konzistence. Jakmile je maso měkké, vlijte ji do pánve k masu a nechte na vypnuté plotýnce pozvolna prohřívat. 4. Uvařené těstoviny slijte a smíchejte s masem a ořechovou omáčkou. Nakonec se tvůrčím způsobem můžete vyřádit na vizuální stránce pár červených cherry rajčátek tady a několik zelených lístků petrželky támhle a vánoční make-up by byl také hotový.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.