Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Lenčin segedín

Lenčin segedín

10.6.2006 - Redakce Babinet

  • 1 balení kysaného zelí (1/2 kg)
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 balení sójových kostek nebo nudliček
  • kostka zeleninového bujónu
  • velká cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 chilli paprička (i sušená, nemusí být)
  • 2-3 lžíce mouky
  • olej
Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na drobno. Až zesklovatí, přidáme pálivou i sladkou papriku a ještě chvíli smažíme (hodně mícháme, paprika se snadno přichytí). Přidáme dvě třetiny balení kysaného zelí, chilli papričku, podlijeme vodou a dusíme alespoň 25 až 30 minut. Kontrolujeme dostatek vody a případně doléváme další. Mezitím povaříme sójové maso ve vodě spolu s bujónem (můžeme nahradit jiným kořením, např. směsí nového koření, pepře, papriky, bobkového listu) do měkka, slijeme a přidáme k segedínu. Podušené zelí s paprikou zalijeme smetanou smíchanou s moukou a olejem. Nezapomeneme občas promíchat a dusíme dalších minimálně 15 až 20 minut, dokud je zelí úplně měkké. Na závěr přidáme zbylou třetinu kysaného zelí a prohřejeme. Osolíme. Podáváme s knedlíkem. Pozor na chilli papričku, rozhodně je lepší ji vylovit než sníst! Masitá varianta: místo sójových nudliček můžete použít vepřové maso z plece, které nakrájejte na kostky a osmahněte společně s cibulkou do chvíle, než pustí šťávu. Pak přidejte mletou papriku a postupujte podle výše uvedených pokynů.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.