- Vepřové maso nakrájené na plátky (obvykle kýta, kotleta nebo pěkné plecko)
- Cibule a brambory nakrájené na kolečka
- Anglická slanina nebo špek na tenké plátky
- Trochu vína, sůl, pepř Plátky masa naklepeme, opepříme a přes noc namočíme do vína červeného nebo bílého. Do pekáčku rozprostřeme pečící papír, a na něj ukládáme střídavě vrstvy jednotlivých surovin, nezapomeneme solit. Ukládám "nastojato", ale komu se nechce skládat, může rozkládat jednotlivé vrstvy i "naležato". Když vyskládáme všechny suroviny, polijeme zbytkem vína a dáme péct zavřené. Pokud je maso už měkké, a pokrm se nám zdá ještě bledý, krátce zapečeme otevřené. Receptů na zaručeně "pravou" živáňskou je spousta, a každá kuchařka a každý kuchař vám bude tvrdit, že jenom ten jeho je nejlepší a zaručeně pravý. V podstatě jde o kousky různých druhů masa, naložené do vína, a posléze ochucené, zabalené do alobalu střídavě s cibulí, bramborami a špekem a nakonec upečené v popelu ohniště. Jelikož obvykle nemám k dispozici ohniště, tak toto je alternativa zmíněného pokrmu
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.