Avokádo: Okořeňte si život i chuť vánočních svátků s Avokádem TISKOVÁ ZPRÁVA / Praha 19.11.2008 Přichází období Vánoc a spolu s ním představuje společnost Pěkný Unimex nový design koření a kořenících směsí Avokádo. Tato značka s originální a nezapomenutelnou chutí i vůní zcela jistě vylepší Vaše pokrmy. Dnes si ani neumíme představit, že bychom jídlo neochucovali. Není se co divit, jedná se totiž o několik tisíc let starou tradici. Listy některých rostlin se začaly užívat k ochucování masa už ve starší době kamenné. Mnozí z nás jsou dodnes zvyklí používat tradiční jednodruhová koření jako je kmín, sůl a pepř. Proč ale na tak výjimečné svátky, jako jsou ty vánoční, nepopustit uzdu své fantazii a připravit tak Vašim blízkým zážitek plný kulinářských specialit. Moderní doba a technologie nabízí kombinovat koření a vytvářet tak vynikající variace chutí. Nové receptury uspokojí i ty nejnáročnější gurmány a nový obal příjemně překvapí a zaujme. Období vánočních svátků a pohodovou atmosféru si ani plně nevychutnáme bez vůně vánočního koření a tradičních svátečních jídel. Objevte další rozměr vaření s kořenícími směsmi na sváteční pečené kuře a silvestrovský guláš. "Z kulinářského hlediska má koření nedocenitelný význam," říká Dana Vašková, ředitelka marketingu značky Avokádo. "Umění smíchat správně jednotlivé druhy koření při vaření je zahaleno tajemstvím každého "kulinářského mistra". Výroba našeho koření probíhá za použití moderních technologií pro zachování nejvyšší kvality konečných produktů. Kořenění pokrmů je alchymií, při které je nutné si uvědomit, že každému jídlu vévodí jeden druh koření a další pak jeho chuť pouze dokreslují. Jedním ze základních předpokladů správného použití koření je dobrá znalost jednotlivých druhů, jejich charakteristických vlastností a závěrem sebrat odvahu a nebát se experimentovat. Právě období Vánoc a Nového roku je bohaté na nejrůznější tradiční i netradiční pokrmy. Těm, kteří je připravují mohou být inspirací naše rady a tipy na recepty s kořenící směsi - Pečené kuře a Guláš značky Avokádo," dodává Dana Vašková. Koření na pečené kuře Kuře se objevuje na našich stolech již po mnoha staletí. Pokud Vás mezi svátky navštíví rodina a Vy si lámete hlavu nad tím, co dobrého uvařit či upéct, jistě je touto pochoutkou nezklamete. Ač je pečené kuře tradiční, můžete jej ozvláštnit směsí koření Avokádo, na něj přímo určené. Směs obsahuje sůl, kurkumu, výraznou bílou hořčici, aromatickou majoránku, hřebíček, kmín, jehož použití dokládají již archeologické nálezy z dob neolitu, koriandr, sladkou papriku, kterou do Evropy přivezl Columbus, a která se v Peru pěstovala už 2500 tisíce let před naším letopočtem, chilli, které v přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř a je považováno také za afrodisiakum, zázvor, česnek a cukr. Tato směs dodá kuřecímu masu dokonalou chuť a aroma. Tip značky Avokádo: Sváteční kuře Celé kuře omyjeme. Do pekáče pak rozpustíme kousek másla. Poté použijeme kořenící směs Avokádo na pečené kuře. Tou potřeme celé kuře a pečeme je při mírné teplotě. Když začne růžovět, přidáme do pekáčku trochu vody a rozkrájenou cibuli. Kuře pečeme nejprve hřbetem nahoru, pak jej obrátíme. Občas potíráme máslovou směsí. Upečené kuře rozporcujeme a šťávu zaprášíme moukou, trochu podlijeme vodou, promícháme a povaříme. Dobrá rada: Všichni známe tradiční novoroční pořekadlo: Jak na Nový rok, tak po celý rok, proto by se lidé měli vyhnout hádkám a především, nejíst nic, co má peří (například bažant, husa či kuře), aby z domu neuletělo štěstí. Z jakého období tato pověra pochází není jisté. Pravděpodobně první zmínky se v česky psané literatuře objevují od roku 1850. Z tohoto důvodu si pro jistotu vychutnejte pečené kuře v období mezi vánočními svátky. Koření na guláš Před silvestrovským večerem či po něm Vám jistě přijde vhod dobrý domácí guláš, tedy nejznámější maďarská specialita, již je možno připravit na mnoho způsobů. Guláš zdomácněl i v české kuchyni. Nemáte-li chuť na guláš, můžete své blízké překvapit také gulášovou polévkou nebo jinými dušenými specialitami ze všech druhů mas. Pro docílení pravé gulášové chuti připravila značka Avokádo koření na guláš, které kombinuje různé druhy bylinek, koření a sušené zeleniny. Dále obsahuje sladkou papriku, výrazný kmín, majoránku - prastarou léčivou rostlinu, kterou pěstovali již staří Egypťané. Do Evropy se dostala údajně z Jeruzaléma za křižáckých válek a od 16. století se používá jak v kuchyni, tak v domácím léčitelství, ostřejší chilli, sůl a zdravý česnek, který pochází ze střední Asie, kde se vyvinul z planého druhu Allium. Česnek má v lidské výživě dávnou historii. Byl přidáván do jídla již v době starého Egypta. Ve středověku byl užíván jako prevence proti moru. Dnes je velice oblíbeným ochucovadlem a látky v něm obsažené mají i léčivé účinky. Váš guláš tak získá tradiční a nezapomenutelnou chuť. Tip značky Avokádo: Silvestrovský guláš Cibuli nakrájíme na kostičky a smažíme ji na oleji, až zesklovatí. Hrnec odstavíme z ohně a cibuli posypeme kořenící směsí na guláš značky Avokádo. Zamícháme, přidáme na kostky nakrájené maso, které mícháme, až se zatáhne. Osolíme, lehce podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a dusíme. Když je maso měkké, poklici lehce odkryjeme, aby se maso dusilo, ale aby se odpařila nadbytečná voda a zůstal hustší základ. Můžeme guláš nechat s veškerou šťávou a zahustit jej moukou, někdo chlebem, je také možné dát tolik cibule, že už guláš není třeba zahustit. Věděli jste, že... ... Některé druhy koření se dnes mohou využít ke konzervaci? ... Listy některých rostlin se začaly používat jako ochucovadlo pokrmů již před 50 tisíci lety? ... Staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př.n.l. dokazují použití anýzu, hořčice, kmínu a dalších? ... Už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici?
Avokádo: Okořeňte si život i chuť vánočních svátků s Avokádem
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Domácí jablečný závin na neděli aneb vůně, která zaplní vaší kuchyň
- Gurmánské plněné kuře s bohatou nádivkou
- Rybí polévka je téměř nezbytností české štědrovečerní večeře! Jak si jí připravit?
- Perfektní večeře do hodiny: Vepřové kotlety se sýrovou omáčkou
- Perníčky jako symbol tradičních Vánoc a rodinných tradic
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.