Slaný koláč s čerstvým špenátem a kozím sýrem
12.6.2007 - Redakce Babinet
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 90 g másla
- 90 g strouhaného sýra (dle výběru, doporučujeme výraznější sýr)
- 3 lžíce studené vody
Náplň na koláčovou formu o průměru 24 cm:
- 50 g čerstvého špenátu
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- 150 g kozího sýra
- sůl a pepř
Hladkou mouku prosijte přes síto do mísy, přidejte kousky másla právě vytaženého z lednice a prsty vytvořte drobenku. Vmíchejte strouhaný sýr a 3 lžíce vody. Rukou vypracujte těsto, vytvořte kouli, zabalte ji do fólie a dejte na 5 minut odležet do lednice.
Mezitím koláčovou formu důkladně vymastěte máslem.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále na placku a vyložte jím formu (nelekněte se, že se trošku bude drolit a lámat, těsto prostě do formy natvarujte a vmáčkněte prsty). Pak vraťte na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160).
Vychlazené těsto vyložte pečícím papírem a vysypte fazolemi pro zatížení. Takto dejte na 15 minut do předehřáté trouby. Poté vyjmětě papír a fazole a dejte ještě na 10 minut samotné do trouby zezlátnout.
Takto upravený korpus poklaďte polovinou kozího sýra a omytými a osušenými listy špenátu. Vejce s mlékem, solí a pepřem prošlehejte metlou a vlijte na špenát. Vršek koláče poklaďte druhou polovinou sýra a dejte do trouby zapéct na 35 minut.
Horký i vychladlý slaný koláč se hodí jako večeře. Studený jej můžete podávat jako občerstvení na párty nebo jako doplněk k letnímu pikniku.
-
Kozí sýr jsme použili čerstvý, přímo z kozí farmy. Koupit jej můžete přímo na farmách, v prodejnách zdravé výživy a v některých supermarketech. Na internetu je k objednání například v Bio obchodě Rozmarýna.
- Krásně žlutou barvu koláče dosáhnete použitím
domácích vajec. Nemáte-li zrovna šikovnou babičkus dvorkem plným slepic nebo vlastní slepičí minifarmu, hledejte v supermarketech vejce s označením BIO.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.