Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Lotrinský slaný koláč

Lotrinský slaný koláč

18.11.2005 - Redakce Babinet

Těsto:

  • 250 g pšeničné mouky
  • 1 žloutek
  • 4 lžíce vody
  • 125 g másla
  • sůl
Náplň:
  • 80 g ementálu
  • 120 g slaniny
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 1 žloutek
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • trochu kondenzovaného mléka
Mouku prosijeme. Přidáme žloutky, sůl, vodu a na malé kousky nakrájené máslo. Vše dobře propracujeme hnětačem nejprve na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni do hladkého těsta. Těsto vyválíme do placky o něco větší, než je dno rozevírací formy (o průměru 28 cm) a vložíme do vymaštěné formy. Těsto na okrajích zdvihneme asi o 2 cm výše a několikrát propícháme vidličkou. Formu dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a předpečeme asi 15 minut. Sýr zatím nakrájíme na tenké nudličky, slaninu na kostičky a rozškvaříme ji. Pak vmícháme sýr, smetanu a vejce. Osolíme a opepříme, okořeníme mušk. oříškem. Náplň rozprostřeme na předpečené těsto, dáme do trouby a pečeme při 200 stupních Celsia asi 25 minut. Koláč podáváme teplý. K tomuto pokrmu se hodí víno polosuché růžové např. Rosé d´Anjou.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz